2 z 6Biała "czekolada"
Z orzechami, nadziewana lub z chrupiącymi herbatnikami w środku. Jaka by nie była – biała czekolada jest pyszna. Jej walory smakowe nie idą niestety w parze z wartościami odżywczymi. W składzie białych tabliczek nie znajdziemy cennego kakao - źródła składników mineralnych z magnezem na czele.
Zamiast tego, producenci proponują nam bogactwo niezdrowych tłuszczów mlecznych, cukrów, serwatki w proszku, mleka w proszku, emulgatorów i aromatów. Czekoladą jest więc tylko z nazwy – z tą zdrową, gorzką niewiele ją bowiem łączy. Białe kostki dodatkowo są również ciężkostrawne.
Biała czekolada to również źródło związku E476. Producenci dodają go, ponieważ umożliwia szybsze, trwalsze i łatwiejsze mieszanie poszczególnych składników. W składzie znajdziemy również olej palmowy pełen niezdrowych tłuszczów trans.