3 z 8Sok sokowi nierówny. Jaki wybrać na zdrowie?
Soki owocowe i warzywne to bogactwo witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego i antyoksydantów. Soki pozbawione są sztucznych dodatków (czyli konserwantów, barwników i aromatów). Nie są też dosładzane. Cukier pochodzący z owoców lub warzyw w zupełności wystarczy, by zapewnić smak, który polubi nasza pociecha.
Dzieciom nie powinniśmy podawać soków jednodniowych, ponieważ nie są pasteryzowane, co zwiększa ryzyko zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Najwięcej wartości odżywczych mają soki bezpośrednie (naturalnie mętne), ponieważ przechodzą łagodną obróbkę termiczną, dzięki czemu mają więcej dobrych składników. Najlepiej jednak przygotowujmy dziecku soki sami, na bazie ulubionych owoców czy warzyw.
Przeczytaj także: Bardzo zdrowe, ale tylko pod jednym warunkiem. Dokładnie czytaj skład