Ciężarna, karmiąca i niemowlę przy wigilijnym stole. Co jeść, a czego unikać?
Święta Bożego Narodzenia to nie tylko duchowe przeżycie. To także uczta kulinarna. Na bożonarodzeniowym stole zapachy i wygląd potraw wodzą na pokuszenie wszystkich. Jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią, zwróć szczególną uwagę na to, co jesz. Pamiętaj też, że nie wszystkie świąteczne potrawy można podawać niemowlętom i małym dzieciom.
Zachowaj umiar
Dieta kobiety w ciąży powinna być urozmaicona i bogata w witaminy, składniki mineralne i mikroelementy. Dlatego, jeśli spodziewasz się dziecka, jedz wszystko, ale z umiarem. Podobnie sytuacja wygląda wśród kobiet, które karmią piersią. Jednak tutaj trzeba zwrócić uwagę na fakt, że mama odpowiada nie tylko za samopoczucie swojego żołądka, ale także za zdrowie malucha. Nie powinna więc jeść ciężkostrawnych potraw, które mogą obciążyć niedoskonały jeszcze układ trawienny niemowlęcia.
Barszcz jedz bez obaw
Jedną z najważniejszych potraw wigilijnych jest barszcz z uszkami. Dla ciężarnej wręcz polecany, ale pod jednym warunkiem. Musi być wykonany z prawdziwych buraków, a nie zrobiony z proszku. Buraki to bogactwo składników mineralnych. Zawierają wapń, potas, magnez i – bardzo ważne w ciąży – żelazo. Mają też moc antynowotworową – dzięki antocyjanom, które odpowiadają za ich ciemnoczerwony kolor. Oprócz tego gotowane buraki zawierają kwas foliowy niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu.
Jeśli natomiast karmisz piersią, zwróć po prostu uwagę na intensywność przypraw dodanych do barszczu. Dobrze by było, gdybyś zakwaszała go sokiem jabłkowym, a nie octem.
Ryby – polecane, ale z umiarem
Śledzie w śmietanie, ryba po grecku, smażony karp – to tylko niektóre ze świątecznych potraw rybnych. Warto je jeść, bo są bardzo zdrowe. Mięso ryby dostarcza łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B oraz A, D, E, zawiera także fosfor, potas, magnez, wapń i żelazo. Ale przede wszystkim to bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
Kobiety w ciąży powinny jeść ryby. Muszą jednak zwrócić uwagę na sposób ich przygotowania. Unikaj tych smażonych w panierce, ponieważ są ciężkostrawne. Śmiało jedz natomiast rybę po grecku (szczególnie, jeśli przyrządzona jest z ryby gotowanej na parze) i łagodne śledzie – raczej solone w oleju niż zalane octem – czy karpia w galarecie.
Jeżeli karmisz piersią, unikaj śledzi w occie, smażonego karpia oraz ryb wędzonych. Resztę możesz jeść do woli.
Na kapustę uważaj
Tradycyjny wigilijny i świąteczny bigos to potrawa pyszna, ale i ciężkostrawna. Mimo zawartej w kapuście kiszonej ogromnej ilości witaminy C, warzywo to ma właściwości wzdymające. Jeśli zatem jesteś w ciąży lub karmisz piersią, sięgaj po kapustę kiszoną (w bigosie, sałatce czy farszu) z umiarem. Oczywiście nic się nie stanie, jeśli zjesz kilka łyżek, ale spora porcja może być już przyczyną niechcianych gazów. Podobnie grzyby – są pyszne, ale ciężkostrawne. Dlatego specjaliści nie polecają ich ani kobietom w ciąży, ani karmiącym piersią.
Kutia i ciasta – z rozwagą
Czym byłyby święta Bożego Narodzenia bez kutii, pierniczków, makowca lub sernika? Ciast nie może zabraknąć na stole. A ty, nawet jeśli karmisz piersią lub jesteś w ciąży, nie musisz ich unikać. Jedz po prostu wszystko z umiarem, po trochu. Jeśli jednak lubisz słodkości, śmiało częstuj się ciastem drożdżowym, jabłecznikiem. Karmisz piersią? Jeden kawałek sernika ci nie zaszkodzi, ale pół blachy powaliłoby każdego. Weź pod uwagę, że mleko, z którego robiony jest ser, zawiera laktozę i kazeinę, które mogą wywołać dolegliwości u noworodka lub młodszego niemowlaka. Tak samo działają orzechy i czekolada. Świąteczną alternatywą dla słodkości mogą być bakalie.
Menu dla niemowlaka
Jednak święta Bożego Narodzenia to czas nie tylko dla dorosłych. Również dzieci chcą spróbować pyszności pojawiających się na stole. Co może jeść niemowlak? To zależy od wieku. Warto jednak pamiętać o kilku nadrzędnych zasadach.
- Nie dajemy dzieciom grzybów.
- Śledzie w occie mogą powodować podrażnienie układu pokarmowego.
- Mak – jest ciężkostrawny i może uczulać (w niektórych przypadkach wywołać nawet wstrząs anafilaktyczny).
- Miód – po skończeniu roku.
- Orzechy – mają silne właściwości alergizujące.
Jeśli twoje dziecko chce poczęstować się świątecznym menu, wybieraj dla niego potrawy, które nie zawierają silnych alergenów, czyli są bez selera, mleka, jajek i cytrusów. Również karp nie jest dobrym pomysłem na potrawę dla malca.