Białe, czerwone czy czarne – które porzeczki są najzdrowsze?

Mają kwaśno-cierpki smak, przez co nie należą do ulubionych owoców dorosłych i dzieci. Warto przekonać się do porzeczek, ponieważ to jedne z najzdrowszych letnich owoców. Niezależnie od tego, jaką odmianę wybierzemy, możemy być pewni, że dostarczymy organizmowi dawki witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Które jednak mają najwięcej zdrowotnych właściwości?

Białe, czerwone czy czarne – które porzeczki są najzdrowsze?Białe, czerwone czy czarne – które porzeczki są najzdrowsze?
Źródło zdjęć: © Shutterstock
Sylwia Stachura

Właściwości porzeczek

W rankingu zdecydowanie wygrywają czarne owoce. To w nich znajduje się najwięcej witaminy C – wystarczy zjeść garść, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie.  Dzięki temu chronią przed infekcjami, wzmacniają naturalną odporność organizmu i pomagają w leczeniu objawów przeziębienia. Ponadto działają napotnie i przeciwzapalnie, dlatego warto podawać dziecku sok z czarnych porzeczek w trakcie choroby.

Dzieci powinny jeść czarną odmianę porzeczek również ze względu na obecny w nich błonnik. Substancja ta świetnie działa na układ pokarmowy, oczyszcza z toksyn i reguluje cykl wypróżnień. Poza tym daje uczucie sytości, normalizuje poziom cukru we krwi i sprawia, że mamy mniejszą ochotę na słodycze.

W czarnej skórce porzeczek kryją się antocyjany – silne antyoksydanty. Dzięki nim organizm może samodzielnie bronić się przed patogenami i niszczy wolne rodniki. Antocyjany mają właściwości antyrakowe.

Olejki eteryczne znajdujące się w czarnych porzeczkach stymulują produkcję soków trawiennych i poprawiają apetyt – powinny o tym pamiętać mamy niejadków. Dodanie smacznych owoców do codziennego menu może pomóc w radzeniu sobie z marudnym dzieckiem.

Nie tylko czarne

Chociaż czarne porzeczki to prawdziwa skarbnica zdrowotnych składników, to białe i czerwone odmiany również mają wiele do zaoferowania.

Czerwone owoce są bogate w witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Dobrze działają na wątrobę i układ trawienny, a poza tym dostarczają żelaza i wapnia.

Z kolei białe porzeczki mają podobne ilości witamin i związków mineralnych, a przy tym są najmniej kaloryczne – w 100 g owoców jest 56 kcal (dla porównania – w czarnych to 81 kcal).

Wszystkie porzeczki są źródłem boru i jodu – pierwiastków, które wspierają układ immunologiczny u dzieci i dorosłych. Dużo w nich też siarki i cynku, czyli związków, które poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.

Jak jeść porzeczki?

Porzeczki można podawać dzieciom od dziewiątego miesiąca życia. W sezonie letnim najlepiej korzystać ze świeżych owoców. Warto użyć porzeczek jako bazy do różnych przetworów. Jesienią i zimą szczególnie może się przydać sok czy syrop z porzeczek. W okresie infekcji pomoże wzmocnić odporność i uporać się z objawami przeziębienia czy grypy. Można podawać je dzieciom przy problemach trawiennych – pomogą na zaparcia czy bóle brzucha.

 

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące