Produkty najbogatsze w błonnik
Błonnik to substancja niezbędna do prawidłowego przebiegu trawienia i przyswajania składników mineralnych. Należy ją dostarczać z pożywieniem. Co zatem jeść? Oto kilka podpowiedzi.
Soczewica i rośliny strączkowe to bogate źródła błonnika. Zawierają również cenne witaminy i minerały. Ich regularne spożywanie pozwala na kontrolowanie wagi zarówno u dzieci, jak i dorosłych.
Warzywa strączkowe można jeść na wiele sposobów: dodawać do zup, potrawek, gulaszów, sałatek. Stanowią też dobrą bazę dla past do smarowania pieczywa, które pokochają nawet niejadki.
Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO, dotyczące rozpoznawania warzyw i owoców dobrej jakości
Zobacz także: Wygodne i uniwersalne ubranka za mniej niż 60 zł
Owoce
Owoce dostarczają nie tylko wielu witamin, składników mineralnych, antyoksydantów, ale również błonnika.
Najwięcej cennej substancji znajduje się tuż pod skórką, dlatego nie należy obierać owoców przed jedzeniem. Jakie produkty mają najwięcej błonnika? Przede wszystkim jabłka, gruszki, śliwki, a także owoce egzotyczne (np. marakuja, ananas).
Słodkie ziemniaki
Słodkie ziemniaki można spożywać po ugotowaniu na parze, w postaci purée lub pieczone. Bataty są świetnym źródłem błonnika oraz silnych przeciwutleniaczy.
Warto włączyć je do diety dziecka - maluchy lubią ich słodki smak. Szczególnie polecamy frytki z batatów, czyli zdrowszą wersję jednej z ulubionych potraw najmłodszych.
Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO, dotyczące powodów, dla których warto spożywać pieczywo
Suszone owoce
Śliwki, morele, żurawina i rodzynki to produkty, które zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego. Dzięki temu pomagają zapobiegać zaparciom, regulują pracę jelit i zmniejszają ochotę na podjadanie.
Przed podaniem dzieciom suszonych owoców należy sprawdzić, czy nie zawierają siarczanów. Wybierajmy produkty organiczne i jak najbardziej naturalne.
Orzechy i nasiona
Bogate źródło błonnika znajdziemy w orzeszkach ziemnych, orzeszkach pekan, orzechach laskowych, nasionach lnu, migdałach, wiórkach kokosowych, pistacjach, pestkach słonecznika i jadalnych kasztanach.
Jak przemycić zdrowe orzechy i pestki do diety dziecka? Wykorzystajmy je jako panierkę do ryb i mięsa, dodawajmy też do owsianki, deserów i koktajli.
Brązowy ryż
Warto zamienić zwykły biały ryż na jego pełnoziarnisty odpowiednik. Ma więcej błonnika oraz składników mineralnych.
To prawda - brązowy ryż trzeba dłużej gotować, ale w smaku jest bardziej wyrazisty. Na początku może nie przypaść do gustu dzieciakom, ale z czasem na pewno przyzwyczają się do chrupiących ziarenek.
Zobacz także: Czy prywatna opieka medyczna zawsze jest lepsza?
Pełnoziarnisty makaron
Pełnoziarnisty makaron zawiera wszystkie witaminy, minerały i błonnik znajdujące się w ziarnach, dzięki czemu może stanowić podstawę wartościowego, zdrowego posiłku.
Makaron razowy z chudym mięsem i warzywami to idealny obiad zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Dzieci nawet się nie zorientują, że jedzą coś innego niż ich ulubione kluseczki.
Zobacz także: Specjaliści ostrzegają przez "wirtualnym autyzmem". Narażone są dzieci przesiadujące na Facebooku
Pełnoziarniste pieczywo
Do produkcji pieczywa razowego używa się mąki nieoczyszczonej, dzięki czemu wyroby mają więcej błonnika, witamin (głównie z grupy B) i minerałów.
Prosta zamiana sprawi, że będziemy bardziej najedzeni, a układ pokarmowy będzie pracował sprawniej. Poza tym, pieczywo z mąki żytniej czy orkiszowej jest smaczniejsze niż zrobione z mąki pszennej.
Zobacz także: Ojciec 4-miesięcznego dziecka rzuca nim w powietrzu. "Jej kości trzaskają. Mała czuje się świetnie"