Produkty najbogatsze w błonnik

Błonnik to substancja niezbędna do prawidłowego przebiegu trawienia i przyswajania składników mineralnych. Należy ją dostarczać z pożywieniem. Co zatem jeść? Oto kilka podpowiedzi.

Soczewica i rośliny strączkowe to bogate źródła błonnika. Zawierają również cenne witaminy i minerały. Ich regularne spożywanie pozwala na kontrolowanie wagi zarówno u dzieci, jak i dorosłych.

Warzywa strączkowe można jeść na wiele sposobów: dodawać do zup, potrawek, gulaszów, sałatek. Stanowią też dobrą bazę dla past do smarowania pieczywa, które pokochają nawet niejadki.

Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO, dotyczące rozpoznawania warzyw i owoców dobrej jakości

Zobacz także: Wygodne i uniwersalne ubranka za mniej niż 60 zł

Rośliny strączkowe są bogatym źródłem błonnikaRośliny strączkowe są bogatym źródłem błonnika
Źródło zdjęć: © (123rf) Rośliny strączkowe są bogatym źródłem błonnika

/ 7Owoce

Owoce dostarczają nie tylko wielu witamin, składników mineralnych, antyoksydantów, ale również błonnika.

Najwięcej cennej substancji znajduje się tuż pod skórką, dlatego nie należy obierać owoców przed jedzeniem. Jakie produkty mają najwięcej błonnika? Przede wszystkim jabłka, gruszki, śliwki, a także owoce egzotyczne (np. marakuja, ananas).

/ 7Słodkie ziemniaki

Bataty są bardzo dobrym źródłem błonnika
Bataty są bardzo dobrym źródłem błonnika © (123rf) Bataty są bardzo dobrym źródłem błonnika

Słodkie ziemniaki można spożywać po ugotowaniu na parze, w postaci purée lub pieczone. Bataty są świetnym źródłem błonnika oraz silnych przeciwutleniaczy.

Warto włączyć je do diety dziecka - maluchy lubią ich słodki smak. Szczególnie polecamy frytki z batatów, czyli zdrowszą wersję jednej z ulubionych potraw najmłodszych.

Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO, dotyczące powodów, dla których warto spożywać pieczywo

/ 7Suszone owoce

Śliwki, morele, żurawina i rodzynki to produkty, które zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego. Dzięki temu pomagają zapobiegać zaparciom, regulują pracę jelit i zmniejszają ochotę na podjadanie.

Przed podaniem dzieciom suszonych owoców należy sprawdzić, czy nie zawierają siarczanów. Wybierajmy produkty organiczne i jak najbardziej naturalne.

/ 7Orzechy i nasiona

Różne rodzaje orzechów maja duże pokłady błonnika
Różne rodzaje orzechów maja duże pokłady błonnika © (123rf) Różne rodzaje orzechów maja duże pokłady błonnika

Bogate źródło błonnika znajdziemy w orzeszkach ziemnych, orzeszkach pekan, orzechach laskowych, nasionach lnu, migdałach, wiórkach kokosowych, pistacjach, pestkach słonecznika i jadalnych kasztanach.

Jak przemycić zdrowe orzechy i pestki do diety dziecka? Wykorzystajmy je jako panierkę do ryb i mięsa, dodawajmy też do owsianki, deserów i koktajli.

/ 7Brązowy ryż

Brązowy ryż jest zasobny w błonnik i warto zastąpić nim tradycyjny ryż biały
Brązowy ryż jest zasobny w błonnik i warto zastąpić nim tradycyjny ryż biały © (123rf) Brązowy ryż jest zasobny w błonnik i warto zastąpić nim tradycyjny ryż biały

Warto zamienić zwykły biały ryż na jego pełnoziarnisty odpowiednik. Ma więcej błonnika oraz składników mineralnych.

To prawda - brązowy ryż trzeba dłużej gotować, ale w smaku jest bardziej wyrazisty. Na początku może nie przypaść do gustu dzieciakom, ale z czasem na pewno przyzwyczają się do chrupiących ziarenek.

/ 7Pełnoziarnisty makaron

Pełnoziarnisty makaron to dobre rozwiązanie, aby uzupełnić niedobory błonnika
Pełnoziarnisty makaron to dobre rozwiązanie, aby uzupełnić niedobory błonnika © (123rf) Pełnoziarnisty makaron to dobre rozwiązanie, aby uzupełnić niedobory błonnika

Pełnoziarnisty makaron zawiera wszystkie witaminy, minerały i błonnik znajdujące się w ziarnach, dzięki czemu może stanowić podstawę wartościowego, zdrowego posiłku.

Makaron razowy z chudym mięsem i warzywami to idealny obiad zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Dzieci nawet się nie zorientują, że jedzą coś innego niż ich ulubione kluseczki.

Zobacz także: Specjaliści ostrzegają przez "wirtualnym autyzmem". Narażone są dzieci przesiadujące na Facebooku

/ 7Pełnoziarniste pieczywo

Pieczywo razowe jest dużo bardziej zasobne w błonnik niż pieczywo białe
Pieczywo razowe jest dużo bardziej zasobne w błonnik niż pieczywo białe © (123rf) Pieczywo razowe jest dużo bardziej zasobne w błonnik niż pieczywo białe

Do produkcji pieczywa razowego używa się mąki nieoczyszczonej, dzięki czemu wyroby mają więcej błonnika, witamin (głównie z grupy B) i minerałów.

Prosta zamiana sprawi, że będziemy bardziej najedzeni, a układ pokarmowy będzie pracował sprawniej. Poza tym, pieczywo z mąki żytniej czy orkiszowej jest smaczniejsze niż zrobione z mąki pszennej.

Zobacz także: Ojciec 4-miesięcznego dziecka rzuca nim w powietrzu. "Jej kości trzaskają. Mała czuje się świetnie"

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące