- mgr Katarzyna Patyk
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
6 sposobów na zdrową zupę
Dietetycy są zgodni, że zupy są nie tylko pożywne, ale i zdrowe. Niwelują uczucie głodu, a do tego dobrze smakują i dostarczają organizmowi wiele potrzebnych składników. Jak poprawić smak zupy, a przy tym uczynić ją jeszcze zdrowszą?
Jak uczynić zupę lekkostrawną i smaczną?
Jeszcze niedawno panowało przekonanie, że [będąc na diecie](http://fitness.wp.pl/19480,dlaczego-dieta-oxy-swieci-triumfy ?utm_source=parenting&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection) można jeść [zupy](http://gotuj-zdrowo.fitness.wp.pl/19317,zupa-krem-z-brokulow-i-sera-plesniowego ?utm_source=parenting&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection) przygotowane na lekkim wywrze warzywnym. Kremy warzywne, tak smaczne i pożywne, były w tej kwestii na cenzurowanym. Jak się jednak okazuje, wcale tak nie musi być. By uczynić zupę lekkostrawną, wystarczy dodać do niej odpowiednią kompozycję ziół. Warto sięgnąć po aromatyczny i stosunkowo ostry cząber. Pozwala uniknąć wzdęć, poprawia trawienie, a dodatkowo działa antybakteryjnie.
Domowy wywar warzywny
Podstawą zupy jest wywar z warzyw (często z dodatkiem mięsa). Czasem by przyspieszyć proces gotowania sięgamy po kupne buliony lub kostki rosołowe. To błąd! Są one bardzo niezdrowe (mają bardzo wysoką zawartość soli), a przede wszystkim nie równają się ze smakiem domowego wywaru. Jak zatem przygotować smaczną podstawę do zup? Amerykańscy kucharze polecają podpiec w piekarniku seler, marchewkę, pomidory, czosnek i por, a następnie dodać je do wcześniej przygotowanej wody i gotować na małym ogniu co najmniej godzinę. Tak przygotowany wywar można zamrozić (po wcześniejszym wyjęciu warzyw).
Kremowa zupa na diecie
Kochamy kremowe zupy. By je przygotować, najczęściej dodajemy do nich śmietanę, która niestety nie grzeszy niskokalorycznością. Nie jest też wskazana w przypadku osób z podwyższonym poziomem cholesterolu. Unikać jej powinny także [odchudzający się](http://trenerka-zdrowej-diety.fitness.wp.pl/19274,zdrowe-zmiany-zacznij-w-kuchni ?utm_source=parenting&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection). Czym ją jednak zastąpić? Choćby jogurtem naturalnym lub – jak podpowiadają zawodowi kucharze – ziemniakiem lub kalafiorem puree. W uzyskaniu kremowej konsystencji pomogą również ugotowane dwie łyżeczki ryżu lub ¼ szklanki owsa.
Smaczna zupa bez soli
O szkodliwości soli powiedziano już bardzo dużo, a i tak spożywamy jest zbyt wiele. Bardzo łatwo przekroczyć jej zalecaną dzienną dawkę, która dla osób dorosłych została określona na poziomie 5 g (jedna płaska łyżeczka do herbaty!). W najnowszych [zaleceniach żywieniowych](http://fitness.wp.pl/19443,nowa-piramida-zywienia ?utm_source=parenting&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection) zapisano, by zamiast soli używać ziół. To doskonały sposób na to, by uczynić swój posiłek zdrowszym i smacznym. Zioła idealnie komponują się z zupami. W zależności od jej rodzaju, warto dodać do wywaru bazylię, oregano, cząber, pieprz, kminek, liść laurowy, ziele angielskie. A przed podaniem warto zupę posypać świeżym szczypiorkiem, natką pietruszki lub koperkiem.
Zupa - z czym to się je?
Najczęstszy dodatek do zup to makaron, lane kluski i [ryż](http://fitness.wp.pl/19433,ryz-praktyczna-roslina-ktora-pomaga-schudnac ?utm_source=parenting&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection). Są to produkty sycące, a jeśli pochodzą z dobrego źródła – również zdrowe. By jednak nieco urozmaicić codzienny posiłek i nadać swoim zupom odmiennego charakteru, warto sięgnąć po nasiona quinoa (kosmosa ryżowa) lub tak ostatnio popularne – nasiona chia. Doskonale zagęszczają zupę, a ponadto są sycące i zdrowe. Dostarczają organizmowi sporą dawkę składników odżywczych (m.in. błonnika). By zachowały swoją prozdrowotną wartość, warto gotować je osobno, dodając do zupy dopiero pod sam koniec jej gotowania.