6 sposobów na zdrową zupę

Dietetycy są zgodni, że zupy są nie tylko pożywne, ale i zdrowe. Niwelują uczucie głodu, a do tego dobrze smakują i dostarczają organizmowi wiele potrzebnych składników. Jak poprawić smak zupy, a przy tym uczynić ją jeszcze zdrowszą?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Gotówka

/ 5Jak uczynić zupę lekkostrawną i smaczną?

Jeszcze niedawno panowało przekonanie, że [będąc na diecie](http://fitness.wp.pl/19480,dlaczego-dieta-oxy-swieci-triumfy ?utm_source=parenting&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection) można jeść [zupy](http://gotuj-zdrowo.fitness.wp.pl/19317,zupa-krem-z-brokulow-i-sera-plesniowego ?utm_source=parenting&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection) przygotowane na lekkim wywrze warzywnym. Kremy warzywne, tak smaczne i pożywne, były w tej kwestii na cenzurowanym. Jak się jednak okazuje, wcale tak nie musi być. By uczynić zupę lekkostrawną, wystarczy dodać do niej odpowiednią kompozycję ziół. Warto sięgnąć po aromatyczny i stosunkowo ostry cząber. Pozwala uniknąć wzdęć, poprawia trawienie, a dodatkowo działa antybakteryjnie.

/ 5Domowy wywar warzywny

Obraz
© 123RF

Podstawą zupy jest wywar z warzyw (często z dodatkiem mięsa). Czasem by przyspieszyć proces gotowania sięgamy po kupne buliony lub kostki rosołowe. To błąd! Są one bardzo niezdrowe (mają bardzo wysoką zawartość soli), a przede wszystkim nie równają się ze smakiem domowego wywaru. Jak zatem przygotować smaczną podstawę do zup? Amerykańscy kucharze polecają podpiec w piekarniku seler, marchewkę, pomidory, czosnek i por, a następnie dodać je do wcześniej przygotowanej wody i gotować na małym ogniu co najmniej godzinę. Tak przygotowany wywar można zamrozić (po wcześniejszym wyjęciu warzyw).

/ 5Kremowa zupa na diecie

Kochamy kremowe zupy. By je przygotować, najczęściej dodajemy do nich śmietanę, która niestety nie grzeszy niskokalorycznością. Nie jest też wskazana w przypadku osób z podwyższonym poziomem cholesterolu. Unikać jej powinny także [odchudzający się](http://trenerka-zdrowej-diety.fitness.wp.pl/19274,zdrowe-zmiany-zacznij-w-kuchni ?utm_source=parenting&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection). Czym ją jednak zastąpić? Choćby jogurtem naturalnym lub – jak podpowiadają zawodowi kucharze – ziemniakiem lub kalafiorem puree. W uzyskaniu kremowej konsystencji pomogą również ugotowane dwie łyżeczki ryżu lub ¼ szklanki owsa.

/ 5Smaczna zupa bez soli

Obraz
© 123RF

O szkodliwości soli powiedziano już bardzo dużo, a i tak spożywamy jest zbyt wiele. Bardzo łatwo przekroczyć jej zalecaną dzienną dawkę, która dla osób dorosłych została określona na poziomie 5 g (jedna płaska łyżeczka do herbaty!). W najnowszych [zaleceniach żywieniowych](http://fitness.wp.pl/19443,nowa-piramida-zywienia ?utm_source=parenting&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection) zapisano, by zamiast soli używać ziół. To doskonały sposób na to, by uczynić swój posiłek zdrowszym i smacznym. Zioła idealnie komponują się z zupami. W zależności od jej rodzaju, warto dodać do wywaru bazylię, oregano, cząber, pieprz, kminek, liść laurowy, ziele angielskie. A przed podaniem warto zupę posypać świeżym szczypiorkiem, natką pietruszki lub koperkiem.

/ 5Zupa - z czym to się je?

Obraz
© 123RF

Najczęstszy dodatek do zup to makaron, lane kluski i [ryż](http://fitness.wp.pl/19433,ryz-praktyczna-roslina-ktora-pomaga-schudnac ?utm_source=parenting&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection). Są to produkty sycące, a jeśli pochodzą z dobrego źródła – również zdrowe. By jednak nieco urozmaicić codzienny posiłek i nadać swoim zupom odmiennego charakteru, warto sięgnąć po nasiona quinoa (kosmosa ryżowa) lub tak ostatnio popularne – nasiona chia. Doskonale zagęszczają zupę, a ponadto są sycące i zdrowe. Dostarczają organizmowi sporą dawkę składników odżywczych (m.in. błonnika). By zachowały swoją prozdrowotną wartość, warto gotować je osobno, dodając do zupy dopiero pod sam koniec jej gotowania.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące