5 produktów, które możesz jeść po przekroczeniu daty ważności

Marnowanie jedzenia to coraz powszechniejszy problem. Każdego roku na śmietnikach lądują tony jedzenia, które nadaje się jeszcze do spożycia. Tylko w Polsce jest to ok. 9 ton. Najczęściej wyrzucamy produkty, którym skończył się termin ważności. Nie wszystkie muszą od razu lądować na śmietniku.

Jajka mogą być dobre do spożycia nawet po przekroczeniu terminu ważności Jajka mogą być dobre do spożycia nawet po przekroczeniu terminu ważności
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Marnowanie jedzenia

Marnowanie jedzenia to problem, który dotyczy całego świata. Jest on szczególnie widoczny zaraz po świętach. W zakupowym szale kupujemy dużo produktów, przygotowujemy kilka albo kilkanaście dań, z których potem część ląduje na śmietniku.

Dzięki różnym społecznym akcjom mamy możliwość oddania nadwyżek wyprodukowanych dań osobom potrzebującym, ale nie zawsze mamy czas i ochotę korzystać z tej opcji. Jak można ograniczyć marnowanie żywności? Warto wiedzieć, które produkty można spożywać po przekroczeniu daty ważności.

Przekroczenie daty ważności - jajka

Jeśli kupujemy jajka w sklepie, na wytłaczance lub skorupce znajduje się data przydatności do spożycia. Zwykle jajka mają stosunkowo krótki czas trwałości. Nie oznacza to jednak, że po tej dacie automatycznie nie nadają się do spożycia.

Kiełkujące ziemniaki. Zobacz, czy można je jeść

Jeśli w naszej lodówce znajdują się jajka ''po terminie'' możemy wykonać prosty test świeżości.

Jajko umieszczamy w szklance z wodą. Jeśli pozostaje na dnie, to znaczy, że nadaje się do spożycia. Jeśli ustawia się pionowo i wypływa na wierzch, lepiej je wyrzucić. Skorupka chroni wnętrze jajka przed zepsuciem. Zdarza się, że jajka nadają się do spożycia, nawet jeśli przekroczą datę ważności o kilkanaście dni.

Przekroczenie daty ważności - chleb

Chleb przechowywany w odpowiednich warunkach, może nadawać się do spożycia nawet przez 5 dni ''po terminie'' wyznaczonym przez datę ważności.

Chleb powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej. Jeśli trzymamy go w lodówce, szybciej sczerstwieje i będzie niesmaczny. Zamrożone bochenki możemy przechowywać nawet kilka miesięcy.

Kiedy chleb nie nadaje się do spożycia? Wtedy, gdy pojawi się na nim pleśń. Nie wystarczy odciąć spleśniałego kawałka, ponieważ zarodniki mogły rozprzestrzenić się już po całym produkcie. Niestety taki bochenek trzeba wyrzucić.

Przekroczenie daty ważności - mleko

W przypadku mleka bardzo łatwo sprawdzić, czy nadaje się do spożycia po terminie ważności. Zepsute mleko ma kwaśny zapach i jest bardzo niesmaczne. Im bardziej mleko jest tłustem tym szybciej się psuje.

Przekroczenie daty ważności - ziemniaki

Prawidłowo przechowywane ziemniaki mają bardzo długi termin przydatności do spożycia. Problem pojawia się, gdy zaczynają kiełkować. Jeśli na bulwie ziemniaka wyrasta pęd, możemy od odkroić. Kiełkujące ziemniaki mogą być mniej smaczne, przez to, że pęd zabiera wartości odżywcze z bulwy.

Jeśli jednak ziemniak po odcięciu kiełków nadal jest jędrny i twardy, można go z powodzeniem ugotować lub przygotować w inny sposób.

Przekroczenie daty ważności – pierś z kurczaka

Jeśli chodzi o surowe, paczkowane mięso to powinniśmy przestrzegać daty przydatności do spożycia. Jeśli przechowywaliśmy drób w lodówce, możemy dodać do tej daty maksymalnie jeden dzień.

Na surowym mięsie rozwijają się baterie, które mogą być groźne dla człowieka. Jeśli kupujemy mięso w sklepie, powinniśmy je jak najszybciej wykorzystać. Jeśli przegapimy termin przydatności do spożycia, będziemy musieli je wyrzucić. Zjedzenie takiego mięsa grozi nie tylko rewolucją żołądkową, ale też poważnymi problemami z jelitami.

Przeterminowanego mięsa nie możemy też podawać zwierzętom!

Data przydatności do spożycia umieszczana jest przez producentów nieprzypadkowo. To znak, że produkt spożyty przed tą datą zachowa najlepsze parametry jakościowe. Jeśli przechowujemy żywność w odpowiednich warunkach, przekroczenie tej daty czasami jest możliwe.

Nie poleca się podawania produktów po terminie (nawet jeśli nie ma oznak zepsucia) osobom z problemami żołądkowymi, osobom starszym, a także kobietom w ciąży, matkom karmiącym piersią i dzieciom.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące