Najzdrowsze jajka. Kurze, kacze czy strusie?
Już za chwilę święta wielkanocne. Stoły będą uginały się pod przysmakami, wśród których oczywiście nie zabraknie jajek. Podpowiadamy, które są najzdrowsze.
W tym artykule:
Jakie jaja wybrać?
Chociaż jaja kurze są najpopularniejsze, na rynku można spotkać również szereg innych. Przepiórcze jaja z roku na rok zyskują coraz większą liczbę fanów. Jaja strusie, choć nie są tak popularne, to już nie szokują konsumentów.
Sprawdzimy, które z nich są najzdrowsze i najsmaczniejsze. Dzięki temu można wybrać najlepszy wariant jajek na rodzinną Wielkanoc.
Jaja kurze
Jaja kurze są najbardziej popularne. Poleca się te od kur z wolnego wybiegu. Są uniwersalne. Sprawdzą się w każdej postaci, a także jako podstawa smacznych świątecznych wypieków.
Kody na jajkach. Wiesz co znaczą?
Jaja kurze są bogate w białka, tłuszcze oraz witaminy A, D i niektóre witaminy z grupy B.
Jaja przepiórcze
Jaja przepiórcze są malutkie, więc żeby zastąpić jedno kurze jajo, potrzebne są 3 lub 4 jajka przepiórcze. Nie są jednak drogie i obecnie są łatwo dostępne w sprzedaży.
Poleca się je osobom cierpiącym na alergie na białko jaja kurzego. Zwykle te osoby mogą bez przeszkód zajadać się przepiórczymi jajami.
Jaja przepiórcze mają więcej kwasów nasyconych i tłuszczów, niż jaja kurze. Zawierają też więcej żelaza i cynku.
Jaja gęsie
Jaja gęsie są większe od kurzych, kaczych lub indyczych. Jednak ich smak wiele osób uważa za zbyt tłusty, oleisty. To dlatego odradza się ich spożywanie po ugotowaniu albo w jajecznicy.
Świetnie się jednak sprawdzą jako składnik słodkości, ciast, lodów lub deserów. Atutem jaj gęsich są idealne proporcje kwasów omega-3 i omega-6.
Jaja indycze
Indycze jajka są od kurzych większe. Z powodzeniem jednak mogą spełniać te same zadania. Świetnie smakują gotowane. Można z nich również zrobić pyszną jajecznicę.
Jaja indycze można wykorzystać do naleśników albo omletów. Sprawdzą się również jako składnik wypieków.
Ich mankamentem może być dostępność, a raczej jej brak, poza wybranymi sklepami. W porównaniu z kurzymi jajami są również dość drogie.
Jaja kacze
Jaja kacze smakują podobnie do kurzych, więc również można je wykorzystywać na wszelkie sposoby, począwszy od gotowania, a skoczywszy na pieczeniu.
Jaja strusie
Jaja strusie budzą sensację już samymi gabarytami. Jajecznica z jednego to pożywny posiłek dla licznej rodziny. Jedno jajo strusie może zastąpić nawet 20 kurzych jaj.
Teoretycznie można również je dodawać do ciasta, ale ze względu na wielkość i ilość białka oraz żółtka, jest to po prostu technicznie trudne do wykonania.
Jaja strusie zawierają dużo żelaza, magnezu i najwięcej ze wszystkich jaj nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Wielość jaj daje spore pole do popisu, gdy chodzi o przygotowanie świątecznego stołu i uroczych kolorowych pisanek.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl