Woda w ciąży. Zalecenia i ograniczenia
Woda w ciąży jest istotna dla zdrowia mamy i jej nienarodzonego dziecka. Płyn ten pomaga składnikom odżywczym dotrzeć do komórek, wspomaga proces trawienia oraz usuwa toksyny z organizmu. Maluch w brzuchu u mamy także rozwija się w środowisku wodnym, dlatego bardzo ważne jest, aby kobieta oczekująca maleństwa piła jak najwięcej płynów, szczególnie wody. Jakie są różnice między spożywaniem wody a innych płynów w ciąży? Ile wody powinno się pić w ciąży?
1. Jakie są korzyści spożywania wody w trakcie ciąży?
U dorosłych osób woda to około 60 proc. masy ciała. Jest częścią wszystkich komórek, bierze udział w procesie trawienia oraz wchłaniania składników odżywczych, a także usuwania z organizmu zbędnych produktów metabolizmu i toksyn. Woda reguluje również gospodarkę wodno-elektrolitową oraz równowagę kwasowo-zasadową.
W ciąży zapotrzebowanie na wodę wzrasta. Wiąże się to z rozwojem dziecka oraz powiększeniem masy narządów ciężarnej (m.in. macicy), zwiększeniem objętości krążącej w organizmie krwi oraz płynu owodniowego. Wrasta również wartość energetyczna diety kobiety w ciąży, przez co większe ilości składników odżywczych muszą zostać strawione i wydalone, do czego woda jest niezbędna.
Czy spożywanie wody ma wpływ na zdrowie matki i dziecka w trakcie ciąży? Zdecydowanie tak. Znaczenie picia wody w ciąży jest ogromne. Korzyści zdrowotne spożywania wody w okresie ciąży to m.in.:
- zapobieganie odwodnieniu;
- pomoc w regulacji temperatury ciała;
- wsparcie dla rozwoju płodu;
- zmniejszenie ryzyka infekcji dróg moczowych;
- zmniejszenie uciążliwych dolegliwości ciążowych;
- pomoc w zapobieganiu zaparciom;
- lepsze nawodnienie skóry, co poprawia jej elastyczność i zmniejsza ryzyko wystąpienia rozstępów;
- zmniejszenie ryzyka przedwczesnego porodu.
2. Jakie są ilości zalecanej wody dla kobiet w ciąży?
Zgodnie z rekomendacją Instytutu Żywności i Żywienia kobieta w ciąży potrzebuje od 2 do 3 litrów płynów dziennie, z czego około 80 proc. powinno być dostarczane w postaci wody.
Płyny powinny być przyjmowane regularnie, najlepiej małymi łykami i powoli, lecz często. Nie powinniśmy czekać, aż pojawi się pragnienie, ponieważ jest to znak, że organizm w pewnym stopniu już jest odwodniony.
3. Co można pić w czasie ciąży?
Najlepsza dla kobiet w ciąży jest woda nisko- lub średnio zmineralizowana oraz mineralna. Według klasyfikacji płynów The Beverage Guidance System woda to najbardziej odpowiednie uzupełnienie prawidłowej diety i powinna stanowić większość wszystkich wypijanych w czasie dnia napojów.
Klasyfikacja ta przedstawia się następująco; wyższy numer grupy oznacza mniejszą wartość odżywczą płynu w kontekście odpowiedniego nawodnienia:
- I Woda;
- II Herbata i kawa;
- III Przetwory sojowe i mleko niskotłuszczowe;
- IV Napoje dietetyczne bez cukru;
- V Soki owocowe, mleko krowie;
- VI Wysokoenergetyczne napoje słodzone.
Dobrym urozmaiceniem diety będzie woda z cytryną, kompot lub owocowa herbata bez cukru oraz naturalne soki owocowe i przecierowe, jednak nie w większej ilości niż szklanka na dzień, ze względu na dużą ilość naturalnie występujących cukrów.
4. Jakich napojów należy unikać w czasie ciąży?
Ciężarna nie powinna w ciąży pić:
- herbaty zielonej w dużych ilościach, mocnej czarnej oraz białej;
- słodkich napojów;
- wody gazowanej.
Zabroniony jest alkohol oraz napoje energetyczne z kofeiną lub tauryną, które działają pobudzająco. Powinniśmy wyrobić w sobie odpowiednie nawyki, które zaprocentują prawidłowym przebiegiem ciąży i zdrowiem malucha.
5. Czy istnieją sytuacje, w których spożywanie wody w ciąży jest ograniczone?
Oto przeciwwskazania i ograniczenia dotyczące picia wody w ciąży:
- niewydolność nerek - jeśli kobieta cierpi na jakiekolwiek problemy z nerkami, mogą istnieć specjalne zalecenia dotyczące spożycia wody, aby uniknąć nadmiernego obciążenia tego organu;
- nadciśnienie tętnicze - w tym przypadku może być konieczne ograniczenie spożycia płynów, w tym wody, aby uniknąć zwiększenia ciśnienia krwi;
- zatrzymanie wody (obrzęk) - w niektórych przypadkach zatrzymywanie wody może prowadzić do obrzęków;
- problemy z sercem - lekarz może zalecić ograniczenie spożycia płynów, w tym wody, aby uniknąć nadmiernego obciążenia serca;
- ryzyko przedwczesnego porodu - w niektórych przypadkach nadmierna ilość płynów może zwiększać skurcze macicy;
- stan zdrowia ciężarnej - schorzenia takie jak cukrzyca czy inne choroby metaboliczne, mogą wymagać kontroli spożycia wody w ciąży.
Ważne, aby ciężarna konsultowała się ze swoim lekarzem lub położną w celu określenia indywidualnych zaleceń dotyczących spożycia wody i innych płynów w tym okresie. Ograniczenia te mogą być ustalane na podstawie indywidualnych potrzeb zdrowotnych, a także ryzyka dla matki i dziecka.