Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (876 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Alergia na jajka

Alergia na jajka
Alergia na jajka (123rf)

Alergia na białko jaja kurzego znajduje się na 2 miejscu w rankingu alergii najczęściej występujących. W białku znajduje się kilkadziesiąt alergenów. W związku z tym należy je wprowadzać do diety niemowlaka najwcześniej w 7 miesiącu życia. Przy skłonności do alergii rozszerzanie diety niemowlakao jaja należy przesunąć.

spis treści

1. Alergeny występujące w białku jaja kurzego

Cztery główne to:

  • owoalbumina;
  • owomukoid;
  • owotransferyna;
  • lizozym.

Ze względu na silne potencjalne działanie alergizujące jajek, trzeba je wprowadzać do diety dziecka ze szczególną ostrożnością. Żółtko może się pojawić w niej już w 7 miesiącu życia, początkowo w niewielkiej ilości, jako dodatek np. do zupy. Białko natomiast w okolicach pierwszych urodzin. Gdy maluch ma predyspozycje do reakcji alergicznych, dobrze jest skonsultować się z lekarzem. Przy alergicznej tendencji nawet wprowadzenie żółtka może się odwlec, a białko na talerzu zagości najwcześniej po pierwszych urodzinach. Niestety, nasze pociechy są zdecydowanie bardziej podatne na ten rodzaj alergii niż dorośli. Szacuje się, że dotyka ona 24% maluchów w pierwszym roku życia i ok. 12% w drugim. Optymistycznie brzmi to, że dość często mija wraz z wiekiem. By do tego doszło, konieczne jest wyłączenie alergenu z diety na co najmniej rok.

2. Objawy alergii na białko jaja kurzego

Zobacz film: "Jak zwalczyć alergię pokarmową u dziecka?"

Typowa alergia na białko jaja kurzegoujawnia się na ogół przed drugimi urodzinami. Może dawać przeróżne objawy, takie jak:

  • stany zapalne jamy ustnej;
  • dolegliwości ze strony układu pokarmowego;
  • wysypki;
  • zapalenia spojówek;
  • katar;
  • duszności;
  • astma.

Na domiar złego proteiny białka jaja są nie tylko alergenami pokarmowymi, ale i wziewnymi. Reakcja na nie może więc być bardzo silna. Stwierdzono również, że w przypadku występowania AZS (atopowego zapalenia skóry) u dziecka białko jaja kurzego jest najczęstszym alergenem pokarmowym.

Gdy występuje reakcja alergiczna na białko jaja kurzego, najprawdopodobniej obejmie ona również jaja kacze, gęsie i przepiórcze, mimo iż te ostatnie podobno uczulają w najmniejszym stopniu. Istnieje też ryzyko, że wystąpi alergia na mięso drobiowe. Zdarzają się ponadto sytuacje, w których reakcja alergiczna pojawia się jedynie po spożyciu białka w postaci surowej, co jest niewskazane również ze względu na zawartość awidyny, która blokuje przyswajanie biotyny w organizmie.

Gotowanie przez 15 minut zdecydowanie niszczy znaczną część alergenów, lecz niestety nie wszystkie. Ponieważ jeden z bardziej zjadliwych jest odporny, nawet po gotowaniu problem pozostanie. Ponadto tak długie gotowanie niszczy cenne wartości odżywcze jajka.

3. Co zrobić w przypadku wystąpienia alergii na białko jaja kurzego?

Wszystko zależy od siły uderzeniowej objawów itp. Jeżeli nie są bardzo nasilone, wystarczy ograniczenie ilości i wykluczenie białka. Jeżeli żywimy nadzieję na pozbycie się tej alergii, konieczne będzie wyeliminowanie jakiejkolwiek formy jajka z jadłospisu. Wbrew pozorom nie jest to łatwe. Jajko jest składnikiem ogromnej liczby produktów spożywczych. W tej czy innej postaci występuje prawie wszędzie, co możemy zaobserwować przy czytaniu etykiet. Gdy restrykcyjne podejście do tematu stanie się konieczne, trzeba zasięgnąć porady specjalisty i dobrze zbilansować dietę w celu zastąpienia tego źródła aminokwasów, witamin itd.

3.1. Czego nie można jeść?

Oczywiście jajka w czystej postaci, co w czasie Wielkanocy może być przykre. Nie jemy również naleśników, omletów, mięs w panierce, makaronów jajecznych, bez, ciast, pieczywa, oraz słodyczy, do wyrobu których użyto jajka. Nie jemy sosów majonezowych, marcepana, kremów, lodów. My dorośli musimy uważać na wina i piwa, gdyż zdarza się, że w tej czy innej formie jajko używane jest do klarowania lub ulepszania piany.

Bardzo ważna kwestia przy alergii na białko jaja kurzego: trzeba bardzo uważać ze szczepieniami i lekami. Przy produkcji niektórych leków i szczepionek wykorzystuje się bowiem białko kurze.

Gdy jedzenie przygotowujemy w domu, zazwyczaj dobrze wiemy, co jemy. Przy kupowaniu gotowców lub półproduktów koniecznie czytajmy etykiety, a gdy znajdziemy na nich którąś z poniższych nazw:

  • białko,
  • żółtko jaja,
  • albumina,
  • globulina,
  • lipovitellina,
  • owoalbumina,
  • owoglobulina,
  • owomukoid,
  • jaja w proszku,
  • witelina

odłóżmy produkt na półkę. To nie jest produkt dla osoby z alergią na jajko!

Niestety, choć pojawiają się sugestie by kobiety w III trymestrze ciąży i matki karmiące prowadziły dietę eliminacyjną bądź chociaż ograniczającą, nie zapobiega to wystąpieniu alergii u dziecka. Chyba więc nie ma sensu decydować się na taką prewencję, szczególnie, że wpływa ona negatywnie na urozmaicenie diety.

Jak można zastąpić jajko w diecie? Sposobów jest kilka. Zależą głównie od tego, co akurat zamierzamy przygotować. Przy słodkościach do zagęszczenia można użyć banana rozgniecionego na papkę. 1 banan zastępuje 1 jajo. Można użyć mączki kukurydzianej o neutralnym smaku (jest ona dobra do szerszego zastosowania), 1 łyżeczka = 1 jajko. Podobnie z mąką ziemniaczaną 1 łyżeczka = 1 jajo. Łyżeczka drożdży rozgniecionych w 1 filiżanki ciepłej wody. Opakowanie żelatyny rozpuszczonej bezpośrednio przed użyciem z 1 łyżką ciepłej wody. To tylko kilka pomysłów. Znacznie więcej można znaleźć w kuchni wegańskiej.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze