Trwa ładowanie...

Zupa z grochem i grzybami

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 17.03.2017 11:45
Zupa z grochem i grzybami
Zupa z grochem i grzybami

Groch należy go grona zdrowych i smacznych warzyw strączkowych. Dzięki powszechnej uprawie i łatwej dostępności, stał się popularnym elementem naszej diety.

Składniki:

  • 1 szklanka grochu łuskanego,
  • 3 szklanki wody,
  • 2 liście laurowe,
  • 1/4 łyżeczki papryki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 240 g pieczarek,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1 szklanka ugotowanej, posiekanej kapusty,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Ciekawe gry i zabawy dla całej rodziny"

W niedużym rondlu połącz groch, wodę, liście laurowe i paprykę i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez godzinę, aż groch zmięknie i się całkiem rozpadnie. W tym momencie usuń liście laurowe i przenieś odcedzony groch do blendera. Zmiksuj groch na purée na gładką masę. W duży garnek nalej oleju i podgrzej, po czym wrzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli. Po 10 minutach dodaj posiekany czosnek i pieczarki i smaż do miękkości tych ostatnich. Wymieszaj na koniec wszystko z purée z grochu i kapustą. Dopraw wszystko solą i zalej bulionem. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż bulion będzie gorący. Podawaj od razu.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie135,71 kcal
Białka8,57 g
Węglowodany9,7 g
Tłuszcze10,05 g
Błonnik2,85 g

Komentarz:

Groch to jedno z najważniejszych wśród wszystkich roślin źródeł witamin E, K, B1, B2, B6, C oraz substancji odżywczych i mineralnych, jak sód, potas, magnez, fluor, żelazo. Najlepsze potrawy, w których głównym składnikiem jest groch, to pasty, zupy, a także sosy czy sałatki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze