Zupa z grochem i grzybami

Groch należy go grona zdrowych i smacznych warzyw strączkowych. Dzięki powszechnej uprawie i łatwej dostępności, stał się popularnym elementem naszej diety.

Składniki:

  • 1 szklanka grochu łuskanego,
  • 3 szklanki wody,
  • 2 liście laurowe,
  • 1/4 łyżeczki papryki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 240 g pieczarek,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1 szklanka ugotowanej, posiekanej kapusty,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej.

Zobacz film: "Kuchnia dla zajętych. Błyskawiczne zdrowe dania w 15 min"

Przygotowanie:

Zupa z grochu zobacz galerię
Zupa z grochu

W niedużym rondlu połącz groch, wodę, liście laurowe i paprykę i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez godzinę, aż groch zmięknie i się całkiem rozpadnie. W tym momencie usuń liście laurowe i przenieś odcedzony groch do blendera. Zmiksuj groch na purée na gładką masę. W duży garnek nalej oleju i podgrzej, po czym wrzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli. Po 10 minutach dodaj posiekany czosnek i pieczarki i smaż do miękkości tych ostatnich. Wymieszaj na koniec wszystko z purée z grochu i kapustą. Dopraw wszystko solą i zalej bulionem. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż bulion będzie gorący. Podawaj od razu.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie 135,71 kcal
Białka 8,57 g
Węglowodany 9,7 g
Tłuszcze 10,05 g
Błonnik 2,85 g

Komentarz:

Groch to jedno z najważniejszych wśród wszystkich roślin źródeł witamin E, K, B1, B2, B6, C oraz substancji odżywczych i mineralnych, jak sód, potas, magnez, fluor, żelazo. Najlepsze potrawy, w których głównym składnikiem jest groch, to pasty, zupy, a także sosy czy sałatki.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.