Zupa z grochem i grzybami
Groch należy go grona zdrowych i smacznych warzyw strączkowych. Dzięki powszechnej uprawie i łatwej dostępności, stał się popularnym elementem naszej diety.
Składniki:
- 1 szklanka grochu łuskanego,
- 3 szklanki wody,
- 2 liście laurowe,
- 1/4 łyżeczki papryki,
- 2 łyżki oleju,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 240 g pieczarek,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 1 szklanka ugotowanej, posiekanej kapusty,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej.
Przygotowanie:
W niedużym rondlu połącz groch, wodę, liście laurowe i paprykę i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez godzinę, aż groch zmięknie i się całkiem rozpadnie. W tym momencie usuń liście laurowe i przenieś odcedzony groch do blendera. Zmiksuj groch na purée na gładką masę. W duży garnek nalej oleju i podgrzej, po czym wrzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli. Po 10 minutach dodaj posiekany czosnek i pieczarki i smaż do miękkości tych ostatnich. Wymieszaj na koniec wszystko z purée z grochu i kapustą. Dopraw wszystko solą i zalej bulionem. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż bulion będzie gorący. Podawaj od razu.
Wartość odżywcza 1 porcji (200 g): | |
---|---|
Kalorie | 135,71 kcal |
Białka | 8,57 g |
Węglowodany | 9,7 g |
Tłuszcze | 10,05 g |
Błonnik | 2,85 g |
Komentarz:
Groch to jedno z najważniejszych wśród wszystkich roślin źródeł witamin E, K, B1, B2, B6, C oraz substancji odżywczych i mineralnych, jak sód, potas, magnez, fluor, żelazo. Najlepsze potrawy, w których głównym składnikiem jest groch, to pasty, zupy, a także sosy czy sałatki.