Żółtko kontra białko – które jest zdrowsze?

Jajka to jeden z najczęściej kupowanych produktów. Wybieramy je nie tylko ze względu na smak, ale także z powodu cennych wartości odżywczych i właściwości prozdrowotnych. Co jest zdrowsze: białko czy żółtko?

Zdrowie w skorupce

Niektórzy uważają, że spożywanie jajek przyczynia się do zwiększenia poziomu cholesterolu we krwi. Znajduje się on w większości w żółtku. Białko natomiast posiada mniejszą ilość tłuszczu oraz cholesterolu, co łączy się niestety z mniejszą ilością witamin i minerałów.

Polecane wideo:

Kaloryczność

Żółtko zawiera 55 kalorii, podczas gdy białko posiada tylko 17 kcal. Amerykańskie Stowarzyszenie Serca (AHA) opublikowało badania, z których wynika, że dzienna dawka kalorii pochodząca z jajek nie powinna przekraczać 300 kcal, czyli 4 sztuk.

Osoby cierpiące na cukrzycę czy choroby układu krążenia muszą jednak uważać na ilość zjadanych jajek. U chorych zalecane przez Światową Organizację Zdrowia jest spożycie 2 jajek tygodniowo. Bezpieczniejsze jest jednak jedzenie samego białka.

Zawartość tłuszczu

W żółtku znajdziemy 4,5 grama tłuszczu, podczas gdy białko jajka nie zawiera go ani grama. Nie oznacza to jednak, że żółtko jest gorsze – spożywanie go jest niezbędne do produkcji hormonów. Poprawia ono także przyswajanie witamin i minerałów przez organizmu.

Jajka są źródłem zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. W ich składzie znajdziemy kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6.

Zawartość witamin

Białko zawiera witaminę B12 (0.03 mg), tiaminę oraz ryboflawinę, natomiast żółtko jest źródłem witamin D, E oraz K i również witaminę B12 (0.331 mg).

Jajka są bogate także w witaminę A, kwas pantotenowy, beta-karoten oraz luteinę, która chroni przed działaniem promieni UVA i UVB. Przyjmowanie jej w naturalnych produktach wpływa na ostrość widzenia.

W ich skład wchodzi także lecytyna. Substancja ta jest źródłem choliny – składnika niezbędnego do prawidłowego rozwijania się płodu.

Niedobór choliny może skutkować przedwczesnym porodem, niską masą urodzeniową dziecka czy uszkodzeniami cewy nerwowej.

Zawartość składników mineralnych

Białko jest skarbnicą wapnia (2.3 mg), magnezu (3.6 mg), żelaza (0.03 mg), fosforu (5 mg), potasu (53.8 mg) oraz cynku (0.01 mg).

Żółtko natomiast zawiera zdecydowanie więcej wapnia (21.9 mg) oraz fosforu (66.3 mg).

W jajach znajdziesz także sód, miedź oraz selen.

Białka i cholesterol

W białku jaja znajduje się 4 gramy protein, natomiast żółtko zawiera go tylko 2.7 grama. Inaczej jest w przypadku cholesterolu: białko nie posiada go wcale, natomiast poziom cholesterolu w żółtku wynosi 210 mg.

Nie sposób powiedzieć, która część jaja jest zdrowsza, gdyż każda zawiera unikalne dla zdrowia witaminy, sole mineralne oraz składniki odżywcze. Żółtko uzupełnia białko i odwrotnie, dlatego warto jeść jaja w umiarkowanych ilościach, ale w całości.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Dieta w ciąży
Dieta w ciąży

Warzywa dla kobiet w ciąży

Warzywa dla kobiet w ciąży

Dieta podczas ciąży Odpowiednie odżywianie podczas ciąży jest bardzo ważne. Mięso, jajka i ryby są niezbędnym źródłem białka i minerałów (...) , ale spożywanie świeżych warzyw jest równie ważne. Oto warzywa,...

Dieta w ciąży

Dzięki owsiance będziesz piękniejsza - sprawdź, jak ją używać

Dzięki owsiance będziesz piękniejsza - sprawdź, jak ją używać

Zdrowa owsianka Wszyscy doskonale wiemy, że owsianka wywiera korzystny wpływ na zdrowie. Co więcej, stanowi ona pyszne śniadanie o poranku. Czy wiedziałaś, że owies może również mieć zbawienny wpływ na twoją skórę? Wpływ owsianki na skórę Owsianka wywiera...

Dieta w ciąży

Słodycze w ciąży

Słodycze w ciąży

komplikacjami w czasie ciąży i porodu, a dieta bogata w cukier i tłuszcz zwiększa ryzyko cukrzycy u dziecka, nawet jeśli Twoja glikemia mieści się w normie. (...) Nawet jeśli masz nieprzepartą chęć na słodycze, powstrzymaj...

Dieta w ciąży

6 mało znanych faktów o orzechach

6 mało znanych faktów o orzechach

je i inne orzechy do diety, jeśli jesteś w ciąży. Badania z 2013 roku pokazały, że mamy, które jadły orzechy ziemne i inne podczas ciąży urodziły dzieci

Dieta w ciąży

Przyszła mamo, wzbogać dietę w buraki!

Przyszła mamo, wzbogać dietę w buraki!

bowiem wiele cennych składników, których potrzebujemy, by cieszyć się dobrym zdrowiem. Szczególnie polecane są kobietom w ciąży oraz dzieciom. Dlaczego (...) się właśnie w tych narządach. Buraki dobre dla kobiet w ciąży...

Dieta w ciąży

Fakty i mity o zdrowej diecie

Fakty i mity o zdrowej diecie

Późne posiłki powodują tycie Możesz spać spokojnie - to tylko mit. Nie ma rozstrzygających dowodów na to, że późne posiłki powodują przyrost wagi. Jest pewne, że zbyt duża ilość kalorii dostarczona organizmowi powoduje tycie, a wiele osób spożywających...

Dieta w ciąży

Dieta, która uwolni cię od porannych mdłości

Dieta, która uwolni cię od porannych mdłości

rozstroju żołądka. W niektórych przypadkach ulgę kobiecie przynieść może także orzeźwiający zapach cytryny. Stosuj zdrową dietę przed ciążą Jak dowodzą (...) naukowcy, zdrowe odżywianie przed ciążą może wpływać na...

Dieta w ciąży

Czego nie może jeść kobieta ciężarna

Czego nie może jeść kobieta ciężarna

Koniec z miękkimi serami. Spożywanie serwów pleśniowych podczas ciąży może być ryzykowne. Sery te wytworzone z niepasteryzowanego mleka (...) niedogotowanego mięsa. Ciąża to czas, aby wszystkie steki i hamburgery...

Dieta w ciąży

Czy w ciąży należy jeść za dwoje?

Czy w ciąży należy jeść za dwoje? Odtwórz wideo

Czy w ciąży należy jeść za dwoje? Wbrew powszechnemu przekonaniu, w ciąży nie należy jeść "za dwoje". Zdecydowanie należy postawić na jakość (...) spożywanego pokarmu, a tym samym jeść "dla dwojga". Zapotrzebowanie...