MZ zapowiada zmiany w szkołach. Ma być zdrowiej i bardziej ekologicznie

Ministerstwo Zdrowia bierze pod lupę obiady w stołówkach szkolnych. Podczas posiedzenia podkomisji stałej ds. organizacji ochrony zdrowia zapowiedziano, że w ramach działań profilaktycznych posiłki dla dzieci mają być zdrowsze i bardziej urozmaicone.

Posiłki na stołówkach szkolnych mają być zdrowsze i zawierać więcej warzywPosiłki na stołówkach szkolnych mają być zdrowsze i zawierać więcej warzyw
Źródło zdjęć: © Adobe.stock
Magdalena Pietras

Stołówki pomyślane na nowo

Posiedzenia Podkomisji stałej ds. organizacji ochrony zdrowia odbyło się w maju 2025 roku. Podczas spotkania poruszono temat programów profilaktyki zdrowotnej, w tym zagadnienie żywienia w szkole. Rozmawiano o znaczeniu kształtowania właściwych postaw żywieniowych w zapobieganiu wielu chorób.

Dagmara Korbasińska-Chwedczuk, dyrektorka Departamentu Zdrowia Publicznego w Ministerstwie Zdrowia, zapowiedziała, że obecnie już na ukończeniu są przygotowania do projektów zmian dotyczących żywienia dzieci w szkole, w nawiązaniu do tzw. rozporządzenia sklepikowego.

Posiłki podawane w stołówkach mają być oparte na ekologicznych produktach, przede wszystkim sezonowych, pochodzących z lokalnych upraw.

Dyrektorka podkreśliła, że działania zakładają wprowadzenie większej różnorodności w posiłkach, wprowadzenie elementów diety wegetariańskiej, również ze względu na negatywny wpływ na zdrowie wysoko przetworzonego mięsa. Podała przy tym konkretne pomysły.

- Wprowadzamy również to, żeby jeden z posiłków był posiłkiem opartym o rośliny strączkowe, czyli inne źródła białka, niż tylko i wyłącznie zwierzęce - zapowiada Korbasińska-Chwedczuk

Różnorodność ma wpłynąć na wybory jedzeniowe dzieci, jak podkreśla dyrektorka: "żeby od początku kształcić u dzieci właśnie to zainteresowanie szerszą gamą produktów i kształtować lepsze podstawy żywieniowe w tym zakresie".

Dagmara Korbasińska-Chwedczuk zaznaczyła, że Ministerstwo Zdrowia współpracuje również z Ministerstwem Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. Celem jest określenie dobrych rozwiązań dla żywienia dzieci poniżej lat 3 w placówkach opiekuńczych jak żłobki czy klubiki malucha.

Żywienie w szkole obostrzone prawem

Obecnie zasady żywienia w szkole są regulowane przez rozporządzenie Ministra Zdrowia z 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych dopuszczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych placówkach (Dz. U. poz. 1154). Dokument nazywany jest również rozporządzeniem sklepikowym.

Przejście z medycyny naprawczej na prewencyjną, oprócz zmian w prawie, ma być również wsparte edukacją zdrowotną, która rusza już od września. Zmiany będą więc wprowadzona dwutorowo: w zakresie teoretycznym i praktycznym. Zajęcia o zdrowym odżywianiu mogą zostać uzupełnione ofertą zdrowych posiłków dostępnych w stołówkach.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródło: sejm.gov.pl

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące