MZ zapowiada zmiany w szkołach. Ma być zdrowiej i bardziej ekologicznie
Ministerstwo Zdrowia bierze pod lupę obiady w stołówkach szkolnych. Podczas posiedzenia podkomisji stałej ds. organizacji ochrony zdrowia zapowiedziano, że w ramach działań profilaktycznych posiłki dla dzieci mają być zdrowsze i bardziej urozmaicone.
Stołówki pomyślane na nowo
Posiedzenia Podkomisji stałej ds. organizacji ochrony zdrowia odbyło się w maju 2025 roku. Podczas spotkania poruszono temat programów profilaktyki zdrowotnej, w tym zagadnienie żywienia w szkole. Rozmawiano o znaczeniu kształtowania właściwych postaw żywieniowych w zapobieganiu wielu chorób.
Dagmara Korbasińska-Chwedczuk, dyrektorka Departamentu Zdrowia Publicznego w Ministerstwie Zdrowia, zapowiedziała, że obecnie już na ukończeniu są przygotowania do projektów zmian dotyczących żywienia dzieci w szkole, w nawiązaniu do tzw. rozporządzenia sklepikowego.
Posiłki podawane w stołówkach mają być oparte na ekologicznych produktach, przede wszystkim sezonowych, pochodzących z lokalnych upraw.
Dyrektorka podkreśliła, że działania zakładają wprowadzenie większej różnorodności w posiłkach, wprowadzenie elementów diety wegetariańskiej, również ze względu na negatywny wpływ na zdrowie wysoko przetworzonego mięsa. Podała przy tym konkretne pomysły.
- Wprowadzamy również to, żeby jeden z posiłków był posiłkiem opartym o rośliny strączkowe, czyli inne źródła białka, niż tylko i wyłącznie zwierzęce - zapowiada Korbasińska-Chwedczuk
Różnorodność ma wpłynąć na wybory jedzeniowe dzieci, jak podkreśla dyrektorka: "żeby od początku kształcić u dzieci właśnie to zainteresowanie szerszą gamą produktów i kształtować lepsze podstawy żywieniowe w tym zakresie".
Zobacz także: Tych szkolnych śniadań zazdrości im cały świat
Dagmara Korbasińska-Chwedczuk zaznaczyła, że Ministerstwo Zdrowia współpracuje również z Ministerstwem Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. Celem jest określenie dobrych rozwiązań dla żywienia dzieci poniżej lat 3 w placówkach opiekuńczych jak żłobki czy klubiki malucha.
Żywienie w szkole obostrzone prawem
Obecnie zasady żywienia w szkole są regulowane przez rozporządzenie Ministra Zdrowia z 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych dopuszczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych placówkach (Dz. U. poz. 1154). Dokument nazywany jest również rozporządzeniem sklepikowym.
Przejście z medycyny naprawczej na prewencyjną, oprócz zmian w prawie, ma być również wsparte edukacją zdrowotną, która rusza już od września. Zmiany będą więc wprowadzona dwutorowo: w zakresie teoretycznym i praktycznym. Zajęcia o zdrowym odżywianiu mogą zostać uzupełnione ofertą zdrowych posiłków dostępnych w stołówkach.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródło: sejm.gov.pl