Zdrowe zamienniki jajek. Które wybrać?
Są jednym z najbardziej lubianych i odżywczych składników diety Polaków. Jemy je gotowane, smażone, obecne są w wielu gotowych daniach, choć czasem nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy. Jajka.
W ostatnich miesiącach były kłopoty z dostępnością tego produktu. Z jednej strony jaj zaczyna brakować nawet w największych sklepach, z drugiej – ich cena wzrosła, co może przełożyć się na mniejsze zainteresowanie.
Nie oznacza to jednak, że jajek nie można niczym zastąpić. Wiedzą o tym szczególnie weganie, którzy muszą używać substytutów. Czym zatem można zastąpić jaja? I czy może wyjść nam to na dobre?
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Obniża ryzyko zawału serca. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu
Jednodniowy detoks lniany - na czym polega?
Jednym z najpopularniejszych zamienników jajek jest siemię lniane. Wystarczy je zblendować (lub kupić już w wersji mielonej) i wymieszać z wodą. Taką mieszankę można dodawać do ciast, np. biszkoptów.
Siemię lniane to produkt bogaty w magnez, żelazo, kwas foliowy, witaminy B1, B6 i E. Jest także źródłem błonnika oraz niezbędnych nienasyconych kwasów mtłuszczowych.
Dzięki zawartości tych składników poprawia perystaltykę jelit, wspomaga odporność, wpływa na obniżenie poziomu lipidów i cukru we krwi. Z kolei zawarte w nim fitoskładniki pomagają utrzymać równowagę hormonalną u kobiet. U mężczyzn - siemię lniane pomaga chronić przed rozwojem raka prostaty.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Banan i inne owoce
Używanie owoców jako zamienników jajek nadaje daniom słodkiego posmaku. Możesz do tego celu użyć rozgniecionego banana, ale egzamin zda także mus z jabłek. Jeden banan lub pół szklanki musu z jabłek to odpowiednik jednego jajka. Stosuj go do naleśników i placków.
Właściowości podobne do jajek owoce zawdzięczają pektynom. To związki węglowodanów, które wiażą wodę, tworząc żel. Bardzo często stosowane są w galaretkach i dżemach.
Pektyny potrafią "wyłapywać" cząsteczki cholesterolu, dzieki czemu redukują poziom tego "złego". Do obniżenia poziomu o 30 proc. wystarczy 15 g tych węglowodanów dziennie.
Pektyny sprawiają, że szybciej czujemy się syci. Wpływają także na gospodarkę kwasów żółciowych, usuwając ich nadmiar. Chronią tym samym przed tworzeniem się kamieni żółciowych oraz przyspieszają metabolizm tłuszczów.
Z kolei sam banan to źródło niezbędnego do prawidłowego pracy serca potasu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Płatki owsiane
Zamiast jajek możemy użyć także zmielonych płatków owsianych. To źródło rozpuszczalnego błonnika o nazwie beta-glukan, który ma zdolność tworzenia w przewodzie pokarmowym lepkich żeli. Są one odporne na działanie enzymów trawiennych, ale jednocześnie stanowią swego rodzaju pożywkę dla dobrej flory bakteryjnej.
Jajko płatkami owsianymi mogą zastępować osoby z cukrzycą typu 2. Beta-glukan pomaga spowalniać procesy przyswajania cukrów, dzięki czemu cukrzycy mogą czuć się lepiej.
Łyżka zmielonych płatków owsianych zalanych wodą to odpowiednik 1 jajka. Można je stosować np. do smażenia placków.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Wygrała “Mam talent”, wydała płytę. Ma tylko 13 lat
Tofu
Ser z soi jest produktem niezwykle popularnym wśród wegan. Już pół filiżanki tofu dostarcza organizmowi ok. 10 g białka. Aż w 44 proc. zaspokaja zapotrzebowanie na wapń, w 40 proc. na żelazo. W sojowym serze znajdziemy także witaminę K, witaminy z grupy B, fosfor, mangan i selen. Ten ostatni składnik jest niezbędny w diecie osób borykających się z niedoczynnością tarczycy oraz chorobą Hashimoto.
W soi znajdziemy także izoflawony, które mają znaczenia dla obniżenia ryzyka wsytąpienia osteoporozy, podobnie jak wapń czy magnez.
Aby zastąpić jedno jajko, potrzeba 1/3 rozgniecionego sera tofu. Z tofu można przyrządzić wegański odpowiednik jajecznicy - tofucznicę. Ser z soi podsmaż i dodaj do niego ulubione przyprawy. Gotowe.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Przychodzi z pomocą, gdy inne metody zawodzą. Powinna go mieć każda mama
Babka jajowata
Jedną łyżeczkę zmielonych łusek babki jajowatej zalej 1/3 szklanki wody i odczekaj kilka minut. Zamiennik jednego jajka gotowy. Jakie ma właściwości zdrowotne?
Babka jajowata to przede wszystkim środek o działaniu wspomagającym pracę jelit. Ma także właściwości przeciwbiegunkowe, zmniejsza uczucie głodu, wspomaga odchudzanie. Można ją także stosować w leczeniu hemoroidów, polecana jest także w profilaktyce i terapii cukrzycy.
Łuski babki jajowatej można wykorzystać do pieczenia chleba lub bułek.
Przeczytaj także: Popularna wśród rodziców opinia okazała się mitem. O co chodzi?