Ołów w gotowych produktach dla dzieci

Fundusz Ochrony Środowiska przeanalizował 11-letnie dane zebrane przez Agencję ds. Żywności i Leków dotyczące tego, co agencja odkryła na temat żywności dla niemowląt. Zarówno w wodzie, która została użyta w procesie produkcji tzw. "słoiczków", jak i w barwnikach użytych na etykietach może znajdować się ołów. Pierwiastek był również w pożywieniu. Pediatrzy alarmują, że ołów jest bardzo toksyczny i powinien zostać całkowicie wyeliminowany z gotowych dań dla niemowląt.

Gotowe posiłki dla dzieci mogą być zanieczyszczone ołowiemGotowe posiłki dla dzieci mogą być zanieczyszczone ołowiem
Źródło zdjęć: © 123rf

Według amerykańskiego Funduszu Ochrony Środowiska (EDF) nadszedł czas, aby Agencja ds. Żywności i Leków (w USA) oraz producenci żywności zadbali o całkowite wyeliminowanie ołowiu z żywności, zwłaszcza pokarmów dla niemowląt.

W raporcie przygotowanym przez Fundusz Ochrony Środowiska ołów został wykryty w 20 proc. próbek żywności dla niemowląt. Również soki z jabłek i winogron oraz sok marchewkowy dla niemowląt zawierały więcej ołowiu niż te przeznaczone dla dorosłych.

Centrum Kontroli i Prewencji Chorób podkreśla, że nie ma bezpiecznego poziomu ołowiu dla ludzi. Zwłaszcza u niemowląt, ołów może zabić rozwijające się komórki mózgowe. Co gorsze nie ma możliwości, aby cofnąć te uszkodzenia. Dlatego jedyną rzeczą, którą rodzice i lekarze mogą zrobić, to wykrycie ekspozycji na ołów tak wcześnie, jak to możliwe i eliminacja jego źródła.

#dziejesienazywo: Jak w praktyce wygląda żywienie dzieci w szkołach?

Okazuje się, że podając dziecku gotowe posiłki ze słoiczka możemy zwiększać jego ekspozycję na ołów
Okazuje się, że podając dziecku gotowe posiłki ze słoiczka możemy zwiększać jego ekspozycję na ołów © 123rf

Fundusz Ochrony Środowiska przeanalizował 11-letnie dane zebrane przez Agencję ds. Żywności i Leków dotyczące tego, co agencja odkryła na temat żywności dla niemowląt.

W raporcie możemy przeczytać m.in., że 20 proc. próbek z 2 164 próbek żywności dla niemowląt i 14 proc. z 10 064 innych próbek żywności zawiera wykrywalne poziomy ołowiu. Kategoria warzyw korzeniowych miała najwyższy wskaźnik wykrywania ołowiu i wykazano jego obecność w 65 proc. tych próbek.

Kategoria krakersów i ciastek miała 47 proc. zanieczyszczonych próbek, a owoce, w tym soki, 29 proc. Tylko 4 proc. próbek produktów zbożowych zawierało ołów.

Sarah Vogel, wiceprezes programu zdrowia w EDF powiedziała, że celem raportu było stwierdzenie obecności ołowiu, a nie tego ile go dokładnie jest, dlatego nie znajdziemy w nim informacji na temat ilości ołowiu w określonych produktach.

ZOBACZ TAKŻE:

Vogel zdaje sobie sprawę z tego, że wyniki mogą budzić frustrację u rodziców, jednak muszą oni pamiętać, że nie ma bezpiecznej ilości ołowiu, która może się znaleźć w pożywieniu.

Źródła

  1. today.com
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące