Właściwości skórki jabłka
Dawniej jabłka jedzono tylko ze skórką. Ich obieranie raczej nie było popularne. W ostatnich latach jednak w obawie przed szkodliwymi substancjami kumulującymi się w owocach, zaczęto starannie obierać jabłka. A szkoda, bo to w jędrnej skórce kryje się ogromna ilość witamin i składników odżywczych.
By jednak faktycznie móc czerpać korzyści zdrowotne z jedzenia jabłek ze skórką, koniecznie trzeba mieć dostęp do owoców z pewnego źródła, najlepiej z drzew rosnących w naszym ogrodzie. W przeciwnym razie zamiast witamin i minerałów, dostarczymy organizmowi ogromną ilość chemii.
A dlaczego warto jeść jabłka ze skórką? Jakie składniki w sobie kryje?
Przeczytaj również: Oto co się stanie, jeśli twoje dziecko przedawkuje białko
Na lepszą pamięć!
Czerwona skórka jabłek zawdzięcza swój kolor kwercetynie. To naturalny barwnik należący do grupy flawonoidów. Ma wiele pozytywnych właściwości, m.in. korzystnie wpływa na komórki mózgowe. Pozwala zapobiec rozwojowi choroby Alzhaimera i Parkinsona. Zmniejsza ponadto ryzyko wystąpienia zmian miażdżycowych i chorób układu krążenia. Obniża poziom "złego" cholesterolu.
Przeczytaj również: “Danonki”, “Bieluch” czy serek z Biedronki? Wiemy, który ma najlepszy skład
Skórką w alergię!
Obecna w skórce jabłek kwercetyna uznawana jest za cenną substancję przeciwalergiczną. Powinny pamiętać o tym osoby uczulone na pyłki, kurz, sierść zwierząt oraz konserwanty. Kwercetyna działa bowiem przeciwzapalnie i antyhistaminowo. Pomaga złagodzić objawy kataru siennego.
Ten cenny barwnik znajdziemy nie tylko w skórce jabłek. W dużej ilości obecny jest również w brokułach, cebuli, ciemnych winogronach, truskawkach.
Przeczytaj również: Nadmiar tego składnika w diecie może powodować wady wrodzone u dzieci
Cenny błonnik
Skórka jabłek obfituje w błonnik pokarmowy (włókna pokarmowe). Nie jest on trawiony w układzie pokarmowym człowieka, niemniej ma bardzo istotny wpływ na organizm.
Pobudza wydzielanie śliny, wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, a ponadto skraca czas pasażu jelitowego (reguluje wypróżnianie). Wydalanie mas kałowych następuje szybciej, co ma istotne znaczenie w profilaktyce chorób, takich jak: uchyłkowatość jelit, żylaki odbytu, nowotwory jelita grubego. Pomaga pozbyć się wzdętego brzucha i zaparć. Błonnik zapewnia ponadto uczucie sytości.
Przeczytaj również: Jedne z najbardziej trujących roślin rosnących w Polsce. Są na twoim osiedlu?
Zdrowe zęby
Jabłka pozbawione skórki są miękkie. Jeśli jednak nie zostaną obrane, ich chrupanie to świetny peeling dla naszych zębów. Zwiększa się wtedy wydzielanie śliny w ustach, co zapobiega rozwojowi próchnicy.
W pozbyciu się z jamy ustnej stanów zapalanych pomóc może naturalny płyn do płukania przygotowany ze skórek jabłka. W tym celu wystarczy je jedynie zaparzyć i stosować dwa razy dziennie.
Przeczytaj również: Zupa z jego dodatkiem to witaminowa bomba. Już pojawił się w sklepach
Sposób na odporność
Każdy z nas słyszał, że to w skórce jabłek kryje się najwięcej witamin i minerałów. Dużo w tym prawdy. To właśnie tam znajdziemy spore ilości witamin B i C, które wspomagając pracę układu odpornościowego oraz poprawiają stan włosów, skóry i paznokci.
Skórki jabłek obfitują ponadto w selen, cynk, żelazo, magnez, fosfor i wapń.
Przeczytaj również: Już niedługo popularne słodycze będą mieć mniej kalorii. Co najwyżej ile?
Jabłka na diecie odchudzającej
W skórce jabłek obecny jest kwas ursolowy. To prawdziwy sprzymierzeniec szczupłej sylwetki. Zmniejsza poziom cholesterolu, cukru i tłuszczu we krwi. Dodatkowo wzmacnia mięśnie, stąd jabłek nie powinni obierać również sportowcy.
Kwas ursolowy działa ponadto przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwbólowo. Poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego i odpornościowego.
Przeczytaj również: W USA są zakazane, w Polsce ciągle nas tym karmią
Antynowotworowe działanie jabłek
Badacze z amerykańskiego uniwersytetu Cornell odkryli, że w skórce jabłka znajdują się triterpenoidy, które wykazują działanie nie tylko przeciwzapalne i grzybobójcze, ale i antynowotworowe. Skutecznie bronią przed rozwojem raka piersi, wątroby i okrężnicy.
Przeczytaj również: Dwie odmiany pomidorów, które niszczą komórki nowotworowe
Źródła
- boldsky.com