6 z 8Jak stosować babkę lancetowatą
Babka lancetowata jest składnikiem wielu mieszanek ziołowych. Suszone liście można mieszać z innymi ziołami. W schorzeniach gardła oraz przy kaszlu łączy się ją z tymiankiem, w nieżytach przewodu pokarmowego z bobrkiem, a w owrzodzeniu żołądka z prawoślazem. Dodaje się ją także do kosmetyków oczyszczających, łagodzących podrażnienia skóry, przyspieszających odnowę naskórka.
Świeże liście babki (całe lub roztarte) możemy wykorzystać do okładów na trudno gojące się rany, wysypki, oparzenia, czyraki, stłuczenia i opuchnięcia, a także miejsca po ukąszeniach owadów. Można z nich również wycisnąć sok lub przygotować odwar, syrop, nalewkę, a z suszonych napar lub płukankę.
Roślina znajduje też szerokie zastosowanie w kuchni. Warto wykorzystać ją jako składnik sałatek, surówek, koktajli, placków ziemniaczanych czy zup.