5 z 8Jak zbierać babkę lancetowatą?
Najlepszy czas na zbieranie liści babki trwa od maja do września. Te młodsze, mniej łykowate, warto wykorzystać jako składnik sałatek lub surówek, natomiast starsze nadają się do suszenia.
Pamiętajmy jednak, że nie należy zrywać ziół w miejscach takich jak centrum miasta, okolice zakładów przemysłowych, pasy drogowe, wysypiska śmieci. Rośliny rosnące na takich stanowiskach mogą zawierać szkodliwe dla naszego zdrowia substancje, np. metale ciężkie. Wystarczy pojechać za miasto, na łąkę lub do lasu, by tam poszukać babki.
Liście ucina się tuż przy ziemi bądź też przy ogonku. Zbierając ją, uważajmy, żeby ich nie uszkodzić. Świeżych liści nie można zbyt długo przechowywać, bo szybko się odbarwiają i tracą swoje lecznicze właściwości. Najlepiej wykorzystać je od razu po zebraniu lub wysuszyć.
Suszymy je w temperaturze 40 stopni w zacienionym i przewiewnym pomieszczeniu. Potem przechowujemy w szczelnie zamkniętych, nieprzezroczystych pojemnikach.
Przed dodaniem ich do jakiejkolwiek potrawy należy je sparzyć lub opłukać w ciepłej wodzie, aby pozbyć się zanieczyszczeń.