Wino bezalkoholowe – przeznaczenie, produkcja, zalety, wady
Wino bezalkoholowe to propozycja dla osób, które z różnych przyczyn nie mogą pić alkoholu, a więc również dla kobiety w ciąży. Obecnie w sklepach pojawia się wiele bezalkoholowych zamienników tradycyjnych alkoholi, jednak wina bezalkoholowe są nowością na półkach sklepowych. Opinie na temat wina bezalkoholowego są mocno podzielone. Czym tak naprawdę jest wino bezalkoholowe?
W tym artykule:
Wino bezalkoholowe - przeznaczenie
Wino bezalkoholowe to propozycja dla osób, które z różnych przyczyn nie mogą bądź nie chcą pić alkoholu. Obecnie negatywny wpływ alkoholu na zdrowie jest bardzo nagłaśniany w mediach. Jednak jednocześnie publikuje się coraz więcej badań opisujących pozytywny wpływ na zdrowie alkoholu spożywanego w rozsądnych ilościach.
Produkcja wina bezalkoholowego jest odpowiedzią producentów alkoholu na wątpliwości związane ze spożyciem alkoholu. Spożywając wino bezalkoholowe, nie narażamy się na negatywne skutki związane z jego nadmierną konsumpcją.
Wino bezalkoholowe - produkcja
Wino bezalkoholowe w pierwszym momencie kojarzy się z szampanem dla dzieci. Jednak dostępne w sklepach wina bezalkoholowe nie mają wiele wspólnego z tym gazowanym słodzonym napojem dla dzieci. Wino bezalkoholowe jest normalnym, prawdziwym winem jednak jest pozbawione alkoholu w dość prostym procesie.
Rynek alkoholi w Polsce. Co najchętniej piją Polacy?
Wino bezalkoholowe jest wytwarzane z prawdziwego wina, które zawiera alkohol. A więc proces produkcji wina bezalkoholowego do pewnego momentu przebiega tak samo, jak produkcji prawdziwego wina. Zanim jednak wino bezalkoholowe zostanie zabutelkowane, odwirowuje się z niego alkohol za pomocą wirującej kolumny stożków.
Wino bezalkoholowe - zalety
Wino bezalkoholowe ma wiele zalet. Główną zaletą wina bezalkoholowego jest brak etanolu. Powszechnie wiadomo, że alkohol spożywany w zbyt dużych ilościach ma negatywny wpływ na zdrowie i dlatego warto go unikać. Obecnie każdy już wie, że alkohol spożywany w zbyt dużych ilościach może również doprowadzić do rozwoju nałogu. W przypadku wina bezalkoholowego nie ma takiego ryzyka.
Wino bezalkoholowe ma wszystkie zalety tradycyjnego wina. W winie bezalkoholowym znajdziemy więc wszystkie bioaktywne związki chemiczne, które są obecne w winie. Picie wina bezalkoholowego sprawi, że zmniejszymy ryzyko niektórych chorób układu sercowo-naczyniowego, jak miażdżyca i nadciśnienie, a także cukrzycy.
ZOBACZ TAKŻE:
Kolejną zaletą wina bezalkoholowego jest niska kaloryczność wynikająca z braku alkoholu. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że alkohol ma bardzo dużo kalorii (jeden gram etanolu to aż siedem kalorii). Niska kaloryczność wina bezalkoholowego ma więc spore znaczenie dla osób na diecie oraz uprawiających sport.
Wino bezalkoholowe - wady
Wino bezalkoholowe nie jest niestety pozbawione wad. Jedną z nich jest smak wina bezalkoholowego. Choć smak wina bezalkoholowego przypomina smak tradycyjnego wina, kojarzy się jednak z winem dość słabej jakości. Niestety brak alkoholu w winie bezalkoholowym wpływa na jego smak i aromat. Odczucia w czasie picia wina bezalkoholowego są jednak bardzo indywidualne, więc warto wyrobić sobie własną opinię.
Źródła
- potreningu.pl