W PRL zajadały się wszystkie dzieci. Dziś mało kto pamięta

Kuchnia PRL-u była pełna kontrastów, ale przede wszystkim kreatywności. Mimo trudnych czasów obfitowała w unikalne potrawy, które na stałe wpisały się w kulinarną pamięć Polaków. Jednym z dań, które do dziś wywołuje uśmiech na twarzach wielu osób, jest chleb w jajku. Przypomnijmy sobie smak kuchni PRL-u.

W PRL zajadały się wszystkie dzieci. Dziś mało kto pamiętaW PRL zajadały się wszystkie dzieci. Dziś mało kto pamięta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock 

Kuchnia PRL-u

W czasach PRL-u w wielu domach kuchnia była sercem domu, gdzie codziennie spotykali się domownicy, aby wspólnie spożywać posiłki, nawet gdy składniki były skromne. Zdobycie podstawowych produktów często wymagało stania w długich kolejkach, ale mimo to nasze mamy i babcie potrafiły z dostępnych składników wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Ich pomysłowość i zaradność sprawiały, że na stołach pojawiały się dania, które, choć skromne, były pełne smaku i ciepła domowego ogniska.

Smakołyki PRL-u

Wśród najbardziej pamiętnych przekąsek PRL-u znajdują się blok czekoladowy, cukierki karmelki, krem sułtański. Te proste, ale smaczne dania do dziś wywołują uśmiech na twarzach tych, którzy mieli okazję ich kosztować. Jednym z najbardziej ikonicznych przepisów tamtych czasów był chleb w jajku, czyli tost francuski.

Przepis na chleb w jajku

Chleb w jajku to przepis, który jest nie tylko prosty, ale i szybki w przygotowaniu. W dodatku to danie bardzo mało kosztuje. Składniki potrzebne do takiego śniadania to: kromki czerstwego chleba, kilka jajek, sól i pieprz oraz inne ulubione przyprawy, olej do smażenia, trzy-cztery mleka.

Jak przygotować idealne jajko na miękko? [Nauka. To lubię]

Sposób przygotowania:

  • Wbij jajka do miski i roztrzep je;

  • Dodaj mleko oraz dopraw solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami;

  • Kromki czerstwego chleba namocz w przygotowanej mieszance;

  • Usmaż chleb z obu stron na patelni, uważając, by się nie przypalił;

  • Podawaj na ciepło.

Odtwarzanie popularnych w przeszłości dań, może odegrać ważną rolę w budowaniu więzi rodzinnych i międzypokoleniowych. Wspólne gotowanie i spożywanie posiłków to nie tylko okazja do celebrowania smaku, ale także do wspólnego spędzania czasu i budowania relacji.

Jajka w diecie dziecka i mamy

Jajka można wprowadzać do diety niemowlęcia już od około szóstego miesiąca życia. Najlepiej zaczynać od małych ilości, obserwując reakcje dziecka na nowy składnik. Jajka są doskonałym źródłem białka, witamin i minerałów, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka. Pamiętajmy, że na twardo są ciężkostrawne. Nie należy podawać ich dzieciom w dużych ilościach.

Jajka są również bardzo korzystne dla diety kobiety w ciąży. Są bogate w białko, witaminy D, B12 oraz cholinę, która jest kluczowa dla rozwoju mózgu dziecka. Regularne spożywanie jajek może wspierać zdrowy rozwój płodu i dostarczać przyszłej mamie niezbędnych składników odżywczych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące