Uważane za zdrowszą alternatywę dla mleka. Lekarz ostrzega
Napój owsiany jest uważany za zdrowszą alternatywę dla tradycyjnego mleka. Tymczasem lekarz przestrzega, że taki wybór nie jest korzystny dla jelit, a wręcz może im zaszkodzić.
Lekarz ostrzega przed popularnym napojem
Napoje owsiane zyskują coraz większą popularność jako zamiennik tradycyjnego mleka. Chętnie sięgają po nie weganie i osoby z nietolerancją laktozy, ale też rodzice, którzy obawiają się alergii u swoich dzieci.
Warto mieć jednak świadomość, że takie napoje też mogą mieć poważne minusy. Dr Daniel Barrett zwraca uwagę na ich skład, który może prowadzić do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.
- Problemem numer jeden jest wysoka zawartość węglowodanów i znacznie mniejsza ilość białka - mówi lekarz w nagraniu opublikowanym na TikToku. Według niego, to może być bardziej szkodliwe niż tradycyjne śmietanki do kawy.
Niedawno ostrzegała przed tym także amerykańska dietetyczka Steph Robinson. - Najgorsze mleko, jakie można spożywać, to mleko owsiane. Zasadniczo podnosi poziom cukru we krwi - wskazała Robinson w nagraniu opublikowanym na TikToku.
Problemem jest też zawartość olejów roślinnych (np. oleju rzepakowego) w takich napojach.
- Spójrzcie na składniki. To nie jest dobre dla waszych jelit - podkreśla dr Daniel Barrett. Tłumaczy, że takie oleje mogą zakłócać pracę jelit, więc powinno się z nimi przesadzać.
Alternatywy dla mleka owsianego
Zwolennicy mleka owsianego podkreślają, że zaletą takich napojów jest brak cholesterolu i tłuszczów nasyconych, co czyni je przyjaznym dla serca. Ważne jednak, by wybierać wersje niesłodzone i bez dodatku olejów.
Dlatego zawsze warto czytać etykiety takich produktów i sprawdzić również, czy napój nie zawiera cukru, syropu glukozowego, substancji zagęszczających, stabilizatorów, emulgatorów oraz alergenów, które uczulają dziecko (np. orzechy, soja).
Osobnym problemem jest nietolerancja glutenu. Choć owies sam w sobie nie zawiera glutenu, procesy produkcyjne mogą prowadzić do zanieczyszczenia napoju owsianego. Steph Robinson zauważyła również, że owies używany do produkcji mleka może być narażony na kontakt z pestycydami, takimi jak glifosat, co może prowadzić do zaburzeń hormonalnych.
Warto wybierać te produkty, które są wzbogacone o wapń i mają prosty, krótki skład (woda, baza napoju np. owies/soja/migały i sól).
Alternatywą mogą być napoje migdałowe czy kokosowe lub mleko owsiane, ktore przygotujemy sami w domu.
Źródła
- TikTok
- WP Parenting