Superfoods dla dzieci od 6 miesiąca życia
Odstawianie dziecka od piersi jest ważnym doświadczeniem zarówno dla mamy, jak i dla maluszka. Pierwsze posiłki, które przyjmie bobas muszą być łatwostrawne i nie mogą wywołać reakcji alergicznej. Warto wiedzieć, jakie produkty będą dobrze wpływać na organizm dziecka.
Przez pierwszych kilka tygodni najlepiej podawać dziecku zblendowany ryż z owocami i warzywami. Niech nie skusi Cię myśl o posłodzeniu czy posoleniu posiłku. Sól może uszkodzić nerki, a do cukru lepiej jeszcze nie przyzwyczajać maluszka.
1. Pierwsze warzywa
W grupie pierwszych warzyw, jakie podasz swojemu maluchowi, powinny z pewnością znaleźć się marchewki. To bogate źródło witaminy A, która ma istotny wpływ na dobry wzrok dziecka. Warto wiedzieć, że ciemniejsze, starsze marchewki mają więcej beta-karotenu niż młode.
Kolejna propozycja to pietruszka. Zawiera ona sporo soli mineralnych. Natkę można podawać po 8 miesiącu życia – ma dużo żelaza, beta-karotenu oraz witaminy C. Inne warzywo korzeniowe – pasterniak to z kolei źródło skrobi i błonnika. Zawiera antykostydanty, a także witaminy: C oraz E.
Kolejnym superfood są ziemniaki, które obfitują w witaminę C oraz potas. Ich smak dobrze komponuje się z większością warzyw.
Witaminę C oraz potas zawierają także brokuły, które ponadto dostarczają organizmowi kwasu foliowego, żelaza i beta-karotenu. Najlepsze są w wersji gotowanej na parze, ponieważ podczas gotowania w wodzie tracą połowę witaminy C.
Ostatnim warzywem zasługującym na uwagę jest cukinia - to dobre źródło beta-karotenu. Najwięcej składników odżywczych zawiera jej skórka.
2. Pierwsze owoce
Na dobry początek warto zaserwować maluszkowi jabłka. Purée jabłkowe łatwo się trawi. Wszystko za sprawą pektyn, które regulują perystaltykę jelit. Błonnik zawarty w jabłkach pomaga także przy zaparciach.
Warto zwrócić uwagę na inne polskie owoce – gruszki. Są one najmniej uczulającym owocem. Obfitują m.in. w fosfor, magnez, jod, żelazo, bor, czy wapń.
Borówki zawierają witaminę C oraz beta-karoten. Niebieski pigment zawarty w skórce owocu wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Borówki posiadają największą zawartość antyoksydantów ze wszystkich owoców.
A może jest już pora na kęs egzotyki? Miąższ papai jest łatwy do przełknięcia i posiada sporą dawkę witaminy C i beta-karotenu. Wystarczy 28 gram owocu, by zaspokoić dzienne zapotrzebowania dziecka na witaminę C. Papaja ma również dużo błonnika i enzymów, który wspomagają pracę jelit.
Banany to świetne źródło potasu. Badania wykazały, że umożliwiają zdrowy wzrost kości i regulują ciśnienie krwi. Banany pomagają w regulacji trawienia i ułatwiają leczenie zaparć.
Bogatym źródłem witamin A i C są brzoskwinie. Te słodkie owoce wspomagają rozwój układu odpornościowego, a delikatny miąższ nie powoduje problemów z trawieniem. Z kolei morele dostarczają błonnika, beta-karotenu, żelaza oraz potasu.
3. Ryż i mięso
Ryż to doskonały pomysł na pierwszy posiłek dla dziecka. Nie zawiera glutenu. Jest łatwostrawny, dlatego dobrze zastępuje mleko matki. Dobrą opcją jest stworzenie z niego gruszkowego, brzoskwiniowego lub śliwkowego purée.
Najlepszym źródłem żelaza dla dziecka jest czerwone mięso. Wprowadzenie pokarmów bogatych w ten pierwiastek jest ważne, ponieważ porcja dostarczana z mlekiem matki kończy się około 6. miesiąca życia.
Przykładowe danie dla bobasa może składać się z następujących składników:
- 1 łyżka kaszki ryżowej,
- 3 łyżki mleka,
- 1/4 szklanki puree z warzyw.
Kaszkę należy zmieszać z mlekiem i połączyć z warzywnym purée.