Seler naciowy. Dlaczego warto go jeść codziennie? (WIDEO)
Seler naciowy jest rośliną należącą do rodziny selerowatych. W Polsce większym powodzeniem cieszy się korzeniowa odmiana selera, ale z roku na rok łodygi naciowego selera zyskują coraz większe uznanie.
Nie ma się czemu dziwić. Seler naciowy jest skarbnicą witamin i minerałów. Zawiera dużo błonnika, a przy tym jest niskokaloryczny. Seler naciowy ma też intensywny zapach, ze względu na wysoką zawartość olejków eterycznych.
Seler naciowy najczęściej spożywany jest na surowo, dodawany do koktajli i sałatek. Ze względu na specyficzny, lekko gorzkawy i ostry smak, nie wszystkim przypadnie go gustu.
Zanim kupisz seler naciowy dokładnie obejrzyj jego łodygi - powinny być twarde i jędrne. Jeśli mają liście, zwróć uwagę, żeby były jasne i niezwiędnięte. Seler naciowy najlepiej przechowywać w lodówce. Wcześniej można owinąć go w papierowy ręcznik. Najlepiej spożyć go jak najszybciej, bo po ok. 5-7 dniach łodygi zaczynają więdnąć, zmniejsza się też ilość składników odżywczych.
Seler naciowy ma wiele zdrowotnych właściwości. Obejrzyj wideo i przekonaj się, dlaczego warto jeść go codziennie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl