6 z 7Zalety oleju rafinowanego
Chociaż olej rafinowany może wypadać w tym zestawieniu niekorzystnie, w rzeczywistości również ma zalety. Można go podgrzewać, a więc można na nim smażyć. Olej rafinowany nie wymaga przechowywania w warunkach chłodniczych. Plusem jest również znacząco niższa cena.
Zarówno olej rafinowany, jak i nierafinowany, są potrzebne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.
Należy pamiętać, że do smażenia czy też podawania na zimno, można wykorzystywać jeszcze szereg alternatywnych produktów. Tłuszcze, które można stosować w racjonalnych ilościach to m.in. masło, oliwa z oliwek, smalec zwierzęcy lub smalczyk roślinny.
Nie należy całkowicie eliminować tłuszczy z diety. Warto jednak pamiętać o tym, żeby je stosować rozsądnie i w miarę możliwości ograniczać.
Zobacz też: Naturalne oleje w kosmetykach - korzystne dla skóry właściwości oleju konopnego i oleju Canola
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl