2 z 8Sezamki
Sezam sam w sobie to roślina bardzo zdrowa. Zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), jak również lecytynę oraz białko. Te małe ziarenka dostarczają wielu witamin i składników mineralnych. Są bogate w magnez, potas, wapń oraz witaminy z grupy B. Problem pojawia się jednak wówczas, gdy sezam zostaje zanurzony w cukrze lub innego rodzaju substancji słodzącej. Zamiast zdrowej przekąski, fundujemy wówczas dziecku kaloryczną bombę. Alternatywą są jednak domowe sezamki. Można jest zrobić bardzo szybko, nie wymagają dużego nakładu pracy. By je przygotować, potrzebne są: 1,5 szklanki sezamu oraz 2 łyżki dobrej jakości miodu. Sezam należy podprażyć na patelni, następnie przesypać go do miski i dodać miód. Po dokładnym wymieszaniu składników trzeba uformować kulki, schłodzić i … gotowe.