Tran na odporność

Większość z nas zapewne pamięta tran w płynie, jaki podawany był niegdyś w przedszkolach i szkołach – dla wielu jego smak był zmorą dzieciństwa. Działanie to niepozbawione było jednak sensu, ponieważ olej z wątroby dorsza, z którego wytwarzany jest tran, stanowi niezwykle cenne źródło witamin i składników odżywczych, m.in.: wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 i omega -6, witamin A i E, bromu oraz jodu.

Obecnie na rynku farmaceutycznym dostępne są różne rodzaje tranu – w kapsułkach, w płynie, w postaci słodkiego syropu, co powoduje, że staje się on przystępniejszy i łatwiej go przyjmować. Zobacz, jakie znaczenie ma tran na odporność i funkcjonowanie całego organizmu.

1. Właściwości tranu

Tran to nazwa substancji w ścisłym znaczeniu, którą pozyskuje się wyłącznie z wątroby dorsza atlantyckiego. Jednak nazwę tę rozszerza się na inne ciekłe tłuszcze rybne, dlatego też w aptekach możemy znaleźć preparaty, na których znajduje się informacja, że produkt pochodzi z tłuszczu z wątroby rekina bądź wieloryba.

2. Tran z wątroby dorsza i jego składniki

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega -6 (EPA i DHA). Działanie tych kwasów tłuszczowych ma nieoceniony wpływ na nasze zdrowie; zapobiegają one rozwojowi miażdżycy, obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają zakrzepom krwi, zawałom i udarom mózgu, zwiększają odporność organizmu, spowalniają starzenie się komórek i łagodzą stan zapalny.

Witamina A – (akseroftol). Jest ona intensywnym przeciwutleniaczem, zapobiegającym rozwojowi infekcji, utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci, przeciwdziała zaburzeniom widzenia.

Witamina D (Kalcyferol. Niezbędna do utrzymania właściwego stanu zębów i kości, łagodzi stany zapalne skóry i pomaga podnosić odporność organizmu, zapobiega rozwojowi komórek rakowych i reguluje wydzielanie insuliny.

Jod – reguluje wydzielanie hormonów tarczycy; jego niedobór w organizmie dzieci powoduje brak koncentracji i spowolnienie procesu uczenia się oraz opóźnienie wzrostu i rozwoju fizycznego w okresie dojrzewania.

Tran z wątroby dorsza poza wymienionymi składnikami zawiera także witaminę E. Ma ona duży wpływ na odporność organizmu, ponieważ osłania komórki przed utleniaczami, jakie pojawiają się w organizmie przy okazji infekcji, chroni erytrocyty przed przedwczesnym rozpadem i wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych.

Czy dawać dziecku tran?

Wiele matek zastanawia się, czy dawać swojemu dziecku tran.

3. Tran dla dzieci

Powyżej opisano właściwości tranu z wątroby dorsza. Jeśli chodzi o olej z wątroby rekina to poza kwasami tłuszczowymi zawiera on:

  • alkiloglicerole (AKG), które są niezbędne do uruchomienia układu odpornościowego niemowlęcia, a następnie do jego stymulowania; wpływają na funkcjonowanie szpiku kostnego, biorą udział w krzepnięciu krwi; łagodzą objawy alergii pokarmowej;
  • skwalen – ma właściwości przeciwzapalne i ochronne; reguluje pracę układu immunologicznego, działa bakteriobójczo i przyspiesza gojenie się ran.

Chyba nie trzeba dłużej namawiać żadnej mamy do tego, aby podawała swojemu dziecku tran. Nie musi to być preparat w płynie o nieprzyjemnym zapachu i smaku, gdyż zamiast tego można kupić łatwy do połknięcia tran w tabletkach.

Jak bowiem przekonują badania angielskich naukowców, dzieci, które regularnie przyjmowały tran trzy razy dziennie, osiągały lepsze wyniki w nauce, a nawet, co może zdumiewać, były o wiele grzeczniejsze. Zatem tran nie tylko wzmaga odporność dziecka, ale także pozytywnie wpływa na jego intelekt.

Ewelina Stanios, 3 tygodnie temu

Jak wzmocnić odporność przedszkolaka?