Pokaż kategorie Parenting.pl
Pokaż kategorie

Maliny w ciąży

Owoce i liście maliny są wykorzystywane od stuleci w leczeniu wielu dolegliwości. Mimo iż maliny są bardzo zdrowe, niektóre kobiety w ciąży mają wątpliwości, czy mogą spożywać je bez obaw. Wiele ciężarnych kobiet jest bowiem przeczulonych na punkcie swojej diety i martwi się, by spożywane produkty spożywcze nie zaszkodziły rozwijającemu się dziecku. Czy kobiety spodziewające się dziecka mogą włączyć maliny oraz liście malin do swojego jadłospisu?

1. Maliny dla ciężarnych

Terapeutyczne działanie liścia maliny zostało opisane po raz pierwszy w 1597 roku. Obecnie malina oraz jej liście są nadal wykorzystywane jako lek. Liść maliny jest stosowany w leczeniu zaburzeń układu pokarmowego, na przykład biegunki, chorób układu oddechowego, problemów z sercem, gorączki, cukrzycy oraz niedoboru witamin. Liść maliny wspomaga pocenie się, wydalanie moczu oraz produkcję żółci. Niektórzy korzystają z liści maliny w celu oczyszczenia organizmu. Liście maliny są popularne również wśród kobiet, którym dokuczają bolesne i obfite miesiączki. Roślina ta uchodzi za doskonałe remedium na poranne mdłości. Liście maliny stosuje się także w profilaktyce poronienia oraz w celu ułatwienia porodu. W związku z tym nie ma powodu, by w czasie ciąży rezygnować z malin. Są doskonałym źródłem witamin i stanowią smaczny element diety. Liście malin można wykorzystać również w leczeniu wysypki skórnej oraz bólu gardła, wystarczy przyłożyć je do skóry.

Skąd biorą się właściwości malin oraz ich liści? Substancje chemiczne zawarte w malinach mogą działać jak antyutleniacze i wspomagać rozluźnienie naczyń krwionośnych. Ponadto według niektórych naukowców związki te mogą powodować rozluźnienie mięśni lub ich kurczenie.

2. Zdrowa dieta w ciąży

Zbilansowana, bogata w składniki odżywcze dieta jest kluczowa dla kobiet spodziewających się dziecka. Warto zadbać o jadłospis, nawet jeśli przyjmuje się multiwitaminy dla ciężarnych. W diecie kobiety w ciąży nie może zabraknąć produktów pełnoziarnistych, które są bogate w błonnik oraz składniki odżywcze, na przykład żelazo oraz witaminy z grupy B. Produkty pełnoziarniste uwalniają energię wolniej, dzięki czemu poziom cukru we krwi jest stabilny. Zawartość błonnika sprawia, że dzięki spożywaniu razowego chleba lub brązowego ryżu można uniknąć zaparć, które są częstym problemem ciężarnych kobiet. Ważne dla kobiet w ciąży są również zielone liściaste warzywa: brokuły, szpinak oraz kapusta. Te warzywa mają w sobie dużo kwasu foliowego, który zmniejsza ryzyko wystąpienia u dziecka wad cewy nerwowej, na przykład rozszczepu kręgosłupa. Liściaste warzywa zawierają także dużo żelaza, potasu, wapnia oraz magnezu. Ciężarne kobiety powinny spożywać także truskawki, maliny, jagody oraz wiśnie. Owoce te można dodać do jogurtu lub spożywać same. Mają w sobie dużo antyoksydantów, kwasu foliowego, błonnika oraz witaminy C.

Warto jeść także rośliny strączkowe. To doskonałe źródło białka, błonnika, kwasu foliowego oraz wapnia. W jadłospisie ciężarnej powinny znaleźć się także tłuste ryby: świeży tuńczyk, łosoś, makrela, śledź oraz sardynki. Mają one w sobie dużo kwasu omega-3, kluczowego dla rozwoju nerwowego płodu. Nie należy zapominać o bananach. Jest to świetna przekąska dla ciężarnych, na przykład w połączeniu z jogurtem. Nabiał powinien być elementem diety przyszłej mamy. Jeśli kobieta w ciąży nie lubi mleka, powinna przekonać się do jogurtu, który dostarcza dużo wapnia i pomaga zapobiegać osteoporozie w późniejszym etapie życia. W przerwach między posiłkami warto sięgnąć po nasiona słonecznika, dyni oraz sezamu. Oprócz kwasów omega mają w sobie potas, cynk, żelazo, wapń i wiele witamin. W ciąży nie należy rezygnować z jaj – to świetne źródło białka oraz witamin D, A i B12. Wskazane jest także spożywanie moreli. Zawierają one dużo żelaza, a także kwasu foliowego, wapnia i magnezu. Mają w sobie również beta-karoten – roślinną postać witaminy A bezpieczną dla ciężarnych.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Minerały
Minerały

Kilka ciekawych faktów o kwasie foliowym

Czy wiesz, że... syntetyczny kwas foliowy wchłania się lepiej w porównaniu do tego zawartego w warzywach; nazwa kwasu foliowego pochodzi od łacińskiego słowa „folium" oznaczającego liść i prawdą jest, że najwięcej kwasu foliowego zawierają warzywa...

Minerały

Witaminy w ciąży

(...) jednak w tych samych ilościach. W ciąży zapotrzebowanie na witaminy i minerały to: 400 mikrogramów kwasu foliowego, 6 mikrogramów witaminy...

Minerały

Witamina D w ciąży

Witamina D w ciąży jest niezwykle ważna. Obok kwasu foliowego i żelaza powinna stanowić niezbędny składnik potrzebny do prawidłowego rozwoju prenatalnego dziecka. Rzadko mówi się o roli witaminy D w diecie kobiet ciężarnych i karmiących piersią. Według...

Minerały

Żelazo w ciąży

Żelazo jest mikroelementem koniecznym do transportu tlenu w organizmie. Niedobór żelaza w organizmie u kobiet w ciąży jest przyczyną anemii oraz powoduje wady rozwojowe płodu. Główne źródło żelaza w diecie kobiety stanowi mięso. Rola żelaza w...

Minerały

Cynk w ciąży

Cynk jest pierwiastkiem śladowym, który odgrywa ważne funkcje w organizmie. Cynk warunkuje aktywność wielu enzymów uczestniczących w metabolizmie komórek. Ponadto jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju płodu. Niedobór cynku w czasie ciąży...

Minerały

Witamina D - Twój sprzymierzeniec w czasie ciąży

Witamina D, nazywana „słoneczną" ze względu na główne źródło jej pozyskiwania, to pierwiastek niezbędny dla prawidłowego rozwoju układu kostnego, a także właściwego funkcjonowania systemu naczyniowego i immunologicznego człowieka. Jej niedobór u kobiet...