Trwa ładowanie...

Co powinno jeść dziecko?

Avatar placeholder
Anna Liszewska 13.03.2015 11:09
Co powinno jeść dziecko?
Co powinno jeść dziecko? (Zdjęcie autorstwa Niklas Hellerstedt / CC BY 2.0)

Zbliżając się do drugich urodzin nasze dziecko powinno czerpać większość składników odżywczych z pokarmów stałych. Musi w związku z tym odżywiać się w sposób urozmaicony. W jego jedzeniu nie powinno zabraknąć dobrze zbilansowanej diety, a tym samym przetworów zbożowych, warzyw, owoców, produktów wysokobiałkowych. Podane poniżej wielkości porcji odnoszą się do dzieci w wieku czterech lat i starszych, ale również i dorosłych. Dla dzieci dwu– trzyletnich powinny być o połowę mniejsze. Wyjątek stanowi tu grupa przetworów mlecznych i mleka. Od 2 do 6 lat powinny otrzymywać pełne porcje ilościowe.

spis treści

1. Produkty zbożowe w diecie dziecka

Należą do nich ziarna zbóż, pieczywo, makaron, kasze i ryż. Są one bogatym źródłem węglowodanów, a także włókien roślinnych, żelaza i witamin z grupy B. Wszędzie, gdzie to możliwe, wybieraj produkty pełnoziarniste.

Zalecane spożycie produktów tej grupy wynosi 6 porcji dla dzieci od 2 do 6 lat, i 6 – 11 porcji dla starszych dzieci i dorosłych.

Zobacz film: "Poznaj fakty o rozwoju dwulatka"

Równoważniki dla jednej porcji:

  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego pszennego, ryżowego lub pumpernikla
  • 1/2 filiżanki makaronu lub gotowanej kaszy jęczmiennej czy kukurydzianej
  • 1/3 filiżanki ryżu
  • 3 krakersy typu graham
  • 5 – 6 krakersów z pełnoziarnistej mąki
  • 3 filiżanki prażonej kukurydzy – popcorn
  • 30g gotowych płatków śniadaniowych musli, bez cukru.

2. Warzywa w diecie dziecka

Są bogatym źródłem witamin, soli mineralnych, włókien roślinnych i węglowodanów. Jeśli jesz dużo warzyw obejmuje Cię mniejsze ryzyko różnego rodzaju nowotworów w starszym wieku. W obrębie warzyw Twoje dziecko powinno jeść liściaste zielone warzywa, takie jak szpinak, kapusta, sałata, warzywa żółte i czerwone – marchewka, pomidory, warzywa o dużej zawartości skrobi – groch, ziemniaki, kukurydza, a także warzywa strączkowe, jak zielony groszek, fasolka szparagowa.

Zalecane dzienne dawki warzyw w diecie malucha to 3 porcje dla dzieci w wieku od dwóch do sześciu lat, i 3 – 5 porcji dla starszych.

Równoważniki jednej porcji:

  • 1/2 filiżanki gotowanych warzyw zielonych – kapusty, szpinaku, botwinki, grochu, groszku zielonego, soczewicy, fasoli
  • 1/2 filiżanki sosu pomidorowego lub sosu spaghetti
  • 2 gotowane brokuły
  • 2 średnie główki brukselki
  • 1,5 filiżanki gotowanej marchwi
  • 1 średni gotowany ziemniak
  • 10 frytek
  • 1 filiżanka surowych warzyw liściastych – sałaty, szpinaku
  • 1/3 średniej wielkości ogórka
  • 1 średni pomidor

    3. Owoce w diecie dziecka

Ważne, żeby dzieci jadły surowe owoce w całości. Unikaj podawania soków kupionych w markecie. Trzeba wówczas zwracać uwagę na zawartość cukru i ulepszaczy. Możesz również wycisnąć sok w domowych warunkach lub zrobić koktajl na mleku z dodatkiem zmiksowanych owoców. Zalecane dzienne dawki owoców to 2 porcje dla dzieci w wieku od dwóch do sześciu lat oraz 2 – 4 porcje dla dzieci starszych.

Równoważniki dla jednej porcji:

  • 1/2 filiżanki krojonego melona lub owoców świeżych, gotowanych czy z puszki
  • 1/2 filiżanki kompotu z jabłek
  • 3/4 filiżanki soku pomarańczowego
  • 1 nieduża gruszka
  • jabłko, banan, brzoskwinia, nektarynka, 1 średnia pomarańcza, mandarynka
  • 7 średnich owoców jagodowych – truskawek, malin
  • 1 duże kiwi
  • 1/2 średniej wielkości mango
  • 1/4 średniej wielkości arbuza
  • 1/4 filiżanki owoców suszonych
  • 14 winogron

    4. Mleko i przetwory mleczne

Są to produkty o dużej zawartości wapnia. Poza tym znajdziemy w nich białko. Dziecko nie jedzące przetworów mlecznych będzie zapewne wymagało uzupełniania wapnia. Wapń jest niezbędny do prawidłowej budowy kości, zarówno w okresie wzrostu, jak i przez całe życie. Oprócz nabiału źródłem wapnia są też płatki śniadaniowe, tofu czy gotowana czerwona kapusta.

Zalecane ilości dzienne obejmują 2 porcje dla dzieci w wieku od dwóch do sześciu lat, i 2 – 3 porcje dla starszych.

Równoważniki jednej porcji:

  • 1 filiżanka odtłuszczonego, częściowo odtłuszczonego lub pełnego mleka
  • 1 filiżanka mleka smakowego
  • 1 filiżanka jogurtu
  • 60 g sera

    5. Mięso, drób, ryby, rośliny strączkowe, jaja, orzechy

Wymienione produkty w tytule to nic innego, jak źródło białka i żelaza.

Zalecana dzienna dawka białka równa się dwóm porcjom, co odpowiada mniej więcej 100 g dla dzieci w wieku 2 – 3 lat oraz 120 – 160 g dla dzieci 4 – 6 letnich.

Równoważnikiem 30 g białka jest (oprócz porcji 30 g gotowanego, chudego mięsa, drobiu lub ryby):

• 2 łyżki stołowe masła orzechowego

• 1/2 filiżanki gotowanej soczewicy, grochu, bobu lub fasoli

• 1 jajko – białko i żółtko

• 1/4 filiżanki odsączonego łososia lub tuńczyka z puszki

• 1,5 parówki

• 2 plasterki kiełbasy

• 1/2 filiżanki tofu

• 1 hamburger sojowy

6. Tłuszcze w żywieniu dzieci

Trudną tą grupę zaliczyć do kategorii pożywienie. Powinniśmy spożywać je w małych ilościach, oszczędnie i nie za często – pomijając pierwsze dwa lata życia dziecka. Grupa ta obejmuje produkty, takie jak majonez, smażone chipsy, cukierki, ciastka, pączki itp.

Dbajmy o dietę dziecka, ma ona bowiem zbawienny wpływ na jego rozwój dziecka i zdrowie malucha w przyszłości.

Następny artykuł: Warzywa dla dzieci
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze