Trwa ładowanie...

Plamka krwi w jajku. Jeść czy nie jeść?

Avatar placeholder
15.04.2022 14:13
Czy obecność krwi w jajku może być niebezpieczna dla zdrowia?
Czy obecność krwi w jajku może być niebezpieczna dla zdrowia? (youtube.com)

Rozbijasz jajko, a w nim oprócz białka i żółtka zauważasz krew. Większość osób uważa, że to zarodek kurczaka, co może zniechęcać do spożycia. Czy wiesz, czym naprawdę jest plamka krwi w jajku?

spis treści

1. Plama krwi w jajku - czym jest?

Krew w jajku – czy to małe kurczątko, które nie miało szans się wykluć? Tak przecież głosi popularna teoria.

Jednak w rzeczywistości plamki krwi zdarzają się również w jaju, które nigdy nie było zapłodnione.

Plamka w jajku jest to krew kury. Krew z pękniętego naczynka musiała znajdować się w kurzym jajniku albo jajowodzie.

Plamka krwi w jajku, wbrew obiegowej opinii, nie jest zarodkiem kurczaka
Plamka krwi w jajku, wbrew obiegowej opinii, nie jest zarodkiem kurczaka (youtube.com)

Zobacz też: Jajka zmniejszają ryzyko kłopotów ze wzrostem u dzieci

2. Plama krwi w jajku - czy można ją jeść?

Wiele osób widząc "krwiste jajko" rezygnuje z posiłku. Inni usuwają samą krew i jedzą resztę jajka. Są też tacy, którzy krwią w jajku w ogóle się nie przejmują.

Krew w jaju oznacza, że kura doświadczała pękania naczynek krwionośnych.

Zwykle zdarza się to u starszych kur w końcu cyklu lub u młodziutkich - w początkach cyklu.

Może być to cecha warunkowana genetycznie, wówczas nie stanowi to powodów do większego niepokoju. Trudno to jednak zweryfikować.

7 powodów, dla których warto jeść jajka
7 powodów, dla których warto jeść jajka [7 zdjęć]

To zaskakujące, ale z biegiem lat zmieniło się nasze postrzeganie jajek. Jeszcze kilka lat temu twierdzono,

zobacz galerię

Krew w jajku może również świadczyć o chorobach wątroby lub krwiobiegu. Zdarza się także u kur mających niedobory witamin, a więc żywionych w niewłaściwy sposób.

Teoretycznie więc jajko z krwią może być mniej zdrowe od tego, w którym nie znajdujemy niepokojących czerwonych plamek.

W praktyce jednak spożycie takiego jaja nie jest niczym groźnym dla człowieka. Oczywiście zawsze należy poddawać jajka obróbce termicznej, aby były bezpiecznym posiłkiem.

Zobacz też: Alergia na jajka

3. Jajka - oznaczenia dotyczące chowu i żywienia kur

Jaja to bardzo zdrowe pożywienie, źródło witamin m.in. A, B, D oraz składników mineralnych. Oprócz kurzych poleca się przepiórcze. Coraz większą popularność zyskują też jaja strusie.

Na skurupkach jaj lub na ich opakowaniach można znaleźć oznaczenia dotyczące sposobu chowu i żywienia kury.

Zerem oznacza się jaja z produkcji ekologicznej. Jedynka oznacza jajo od kury z wolnego wybiegu.

Dwójkę dostają jajka kur z chowu ściółkowego. Trójką oznacza się jaja, które zniosły kury żyjące w klatkach.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze