Paluszki rybne

Ryby warto jeść przynajmniej z jednego powodu. Są one bogatym źródłem pełnowartościowego białka. Ryby są również źródłem innych niezbędnych dla zdrowia składników – zawierają duże ilości witamin A i D, a także tych z grupy B.

Rybne paluszki
Rybne paluszki

Ryby są źródłem wielu niezbędnych dla zdrowia składników – zawierają duże ilości witamin A i D, a także...

zobacz galerię

Składniki:

Zobacz film: "Kuchnia dla zajętych. Błyskawiczne zdrowe dania w 15 min"

  • 450 g dorsza,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1/4 szklanki oleju.

Przygotowanie:

Filety z ryby opłucz w zimnej wodzie, osusz i połóż na talerzu. Potnij ryby na kawałki i posól. W jednej misce rozbij jajka, do drugiej nasyp mąki. Namocz paluszki rybne w jajku, następnie w mące. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz. Smaż paluszki przez 10 minut z każdej strony, aż staną się rumiane. Podawaj z ketchupem.

W skład mięsa ryb wchodzą też minerały, takie jak potas, fosfor, wapń, magnez i sód. Ryby wpływają pozytywnie na układ krążenia, układ nerwowy oraz odporność, dlatego warto je włączyć do swojej diety. Najlepszy sposób na przyrządzanie ryb to wędzenie, grillowanie, pieczenie i smażenie na małej ilości tłuszczu.

Wartość odżywcza 1 porcji (75 g):
Kalorie 177,58 kcal
Węglowodany 9,75 g
Tłuszcze 12,79 g
Błonnik 9,63 g
Białko 0,41 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!