Paluszki rybne
Ryby warto jeść przynajmniej z jednego powodu. Są one bogatym źródłem pełnowartościowego białka. Ryby są również źródłem innych niezbędnych dla zdrowia składników – zawierają duże ilości witamin A i D, a także tych z grupy B.
Składniki:
- 450 g dorsza,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- 1/4 szklanki oleju.
Przygotowanie:
Filety z ryby opłucz w zimnej wodzie, osusz i połóż na talerzu. Potnij ryby na kawałki i posól. W jednej misce rozbij jajka, do drugiej nasyp mąki. Namocz paluszki rybne w jajku, następnie w mące. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz. Smaż paluszki przez 10 minut z każdej strony, aż staną się rumiane. Podawaj z ketchupem.
W skład mięsa ryb wchodzą też minerały, takie jak potas, fosfor, wapń, magnez i sód. Ryby wpływają pozytywnie na układ krążenia, układ nerwowy oraz odporność, dlatego warto je włączyć do swojej diety. Najlepszy sposób na przyrządzanie ryb to wędzenie, grillowanie, pieczenie i smażenie na małej ilości tłuszczu.
Wartość odżywcza 1 porcji (75 g): | |
---|---|
Kalorie | 177,58 kcal |
Węglowodany | 9,75 g |
Tłuszcze | 12,79 g |
Błonnik | 9,63 g |
Białko | 0,41 g |