Owoce, które poprawią pamięć u dzieci
Dobra, sprawna pamięć jest dla dziecka niezbędna. To dzięki niej będzie w stanie szybko i efektywnie się uczyć, czy to w szkole, przedszkolu czy po prostu w domu. Funkcje poznawcze mózgu można wspierać na kilka sposobów. Jednym z nich jest właściwa dieta, czyli taka, która jest bogata w owoce. Jak się bowiem okazuje truskawki, banany czy jabłka nie są tylko i wyłącznie smaczne. Są także doskonałym paliwem dla naszego mózgu. Sprawdź, co dawać dziecku, by rozwinęło zdolności zapamiętywania.
Jabłka
Sok jabłkowy (oraz sam owoc) jest doskonałym lekiem poprawiającym pamięć. Udowodnili to naukowcy na łamach pisma "Journal of Alzheimer's Disease". Zaobserwowali oni, że przeciwutleniacze zawarte w jabłku działają pozytywnie na procesy poznawcze w ludzkim mózgu, które z kolei są niezbędne do efektywnego zapamiętywania. Dzieje się tak, ponieważ sok jabłkowy zwiększa w mózgu produkcję acetyloholiny. Ten neuroprzekaźnik reguluje właśnie zapamiętywanie.
Winogrona
Bez względu na kolor czy kraj pochodzenia, winogrona mają moc! Codzienne spożywanie tych owoców usprawni pamięć, ale nie tylko. Dzięki winogronom poprawiają się takie zdolności poznawcze mózgu, takie jak koncentracja czy szybkość uczenia oraz chłonność umysłu. Wszystko to za sprawą sporej dawki potasu, żelaza, magnezu oraz witamin (w tym niacyny) znajdujących się w smacznych i słodkich owocach. Oprócz tego winogrona, poprawiają dotlenienie mózgu i dostarczają organizmowi wielu antyoksydantów.
Banany
Mają mnóstwo potasu i witamin z grupy B. Jeśli chcesz poprawić pamięć dziecka – pozwalaj mu jak najczęściej jeść te owoce. Dlaczego? Potas zawarty w bananach koi układ nerwowy – tę właściwość zawdzięcza aminokwasowi o nazwie tryptofan. Substancja ta jest prekursorem hormonu o nazwie serotonina. Hormon szczęścia uruchamia w mózgu obszary odpowiedzialne za odczuwanie przyjemności, co wpływa na polepszenie nastroju i złagodzenie stanów depresyjnych. Potas ułatwia też koncentrowanie się i przyswajanie wiedzy. Jest niezbędny dla dzieci, które każdego dnia poznają świat.
Owoce jagodowe
Jeżyny, borówki, truskawki, maliny - owoce jagodowe są niezbędne, jeśli zależy ci na poprawie pamięci u dziecka. Dlaczego? Kryją w sobie antocyjany, czyli bardzo silne antyoksydanty, usprawniające pamięć. Dowodów na to dostarczyli naukowcy z Uniwersytetu Reading i Peninsula Medical School w Wielkiej Brytanii. Ich badania wykazały, że osoby, które przez 12 tygodni spożywały regularnie jagody, wykazały się lepszymi wynikami w testach pamięciowych niż grupa kontrolna, która nie jadła smacznych owoców.
Awokado
Niepozorne awokado zawiera kwasy omega-3, omega-6, lecytynę oraz cały zestaw witamin: A, B1, B2, PP, C, K, a także wapń i potas. Awokado to owoc wszechstronny, który – choć importowany – powinien być spożywany również przez dzieci. Znajdująca się w nim lecytyna to składnik, który wspomaga wzrost komórek mózgowych. Ich odpowiednia ilość i rozmiar prowadzi do odpowiedniego ukrwienia rejonów odpowiedzialnych za pamięć. Dlatego włączaj awokado do diety swojego dziecka jak najczęściej.