Ostre kalmary z grilla

Kalmary należą do głowonogów. Ten produkt wciąż nie jest bardzo popularny w naszej polskiej kuchni. Są one uważane raczej za produkt wykwintny i oryginalny. Ponadto nie wszyscy są zwolennikami owoców morza. Poniżej podajemy przepis na kalmary z grilla, które z pewnością zasmakują wszystkim.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 500 g kalmarów w pierścieniach,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka koperku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 250 ml białego wytrawnego wina,
  • 1 cytryna,
  • 50 ml oliwy,
  • sól,
  • biały pieprz.

Przygotowanie:

Kalmary z grilla

Kalmary, podobnie jak inne owoce morza, są naprawdę smaczne i zdrowe. Przede wszystkim są one źródłem wysokowartościowego białka. Tłuszcze kalmarów mają...

Najpierw stwórz marynatę. Wino, oliwę, przyprawy, sprasowane ząbki czosnku, koperek i natkę pietruszki połącz razem w miseczce. Następnie rozmrożone kalmary w pierścieniach zalej marynatą, odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny, a potem piecz po 5 minut z każdej strony na grillu. Podawaj kalmary posypane posiekaną zieleniną oraz cytryną podzieloną na ćwiartki.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 98,28 kcal
Białka 8,91 g
Węglowodany 3,86 g
Tłuszcze 5,9 g
Błonnik 0,43 g

Komentarz:

Mimo że owoce morza to nie specjalność polskiej kuchni, to jednak warto od czasu do czasu spróbować któryś z produktów. Kalmary, podobnie jak inne owoce morza, są naprawdę smaczne i zdrowe. Przede wszystkim są one źródłem wysokowartościowego białka. Tłuszcze kalmarów mają niską temperaturę topnienia i wysoką przyswajalność, która wynosi około 92%. Są one także źródłem witamin A, B i D. Kalmary wspaniale wpływają na układ sercowo-naczyniowy, zmniejszają ryzyko powstania kamieni żółciowych, usprawniają pozbywanie się toksyn z organizmu i regulują poziom cholesterolu.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Dania z grilla
Dania z grilla

Grillowany kurczak

Grillowany kurczak

Mięso drobiowe jest soczyste, kruche i miękkie, po obróbce cieplnej ma delikatny smak i przyjemny zapach. Ponadto zawiera duże ilości cennych witamin z grupy B, utrzymując w zdrowiu system nerwowy oraz wzmacniając system odpornościowy. Uczestniczy także...

Dania z grilla

Bakłażan z grilla

Bakłażan z grilla

Bakłażan na polskich stołach wciąż nie jest zbyt popularny. A szkoda, ponieważ jest naprawdę bardzo zdrowy i zawiera szereg ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Bakłażany zawierają dużo soli mineralnych, zwłaszcza fosforu, żelaza i wapnia,...

Dania z grilla

Brokuły z grilla

Brokuły z grilla

Brokuły są szczególnie bogate w fosfor, wapń, chrom i żelazo. Chrom obecny w tym warzywie jest bardzo pomocny w leczeniu cukrzycy. Związki mineralne i witaminy dodatnio wpływają na gospodarkę wapniową w organizmie, opóźniając proces starzenia się kości,...

Dania z grilla

Grillowana cukinia

Grillowana cukinia

rozgrzanego grilla i grilluj równomiernie z każdej strony przez ok. 10 minut. Grillowana cukinia powinna stać się miękka i nabrać lekko brązowego koloru

Dania z grilla

Grzyby z rusztu

Grzyby z rusztu

Z jednej strony mówi się, że grzybowe potrawy są ciężkie i wolno się je trawi. Z drugiej jednak strony mówi się o nich tak, jakby miały nam zapewnić wieczną, a przynajmniej długą młodość. Wynika to oczywiście ze składu odżywczego grzybów. Grzyby ponadto...

Dania z grilla

Grillowane grzyby

Grillowane grzyby

Oprócz wyrafinowanego smaku, grzyby mają działanie lecznicze - w chińskiej i japońskiej medycynie od wieków stosowane są grzyby maitake i shiitake jako środek obniżający ciśnienie, wzmacniający układ odpornościowy i opóźniający starzenie się organizmu....

Dania z grilla

Czy dzieci powinny jeść potrawy z grilla?

Czy dzieci powinny jeść potrawy z grilla?

dania najlepiej przygotowywać na aluminiowych tackach. Zwęglone = szkodliwe Nie podawajmy dziecku mocno przypalonych, zwęglonych kawałków mięsa (...) może być przyczyną poważnego zatrucia. Elektryczny lepszy niż tradycyjny Jeśli mamy...

Dania z grilla

Cukinia z grilla

Cukinia z grilla

Cukinia to bardzo smaczne i pełne składników odżywczych warzywo. Jest bogata w witaminy B1, B2, C i PP. Jest cennym źródłem karotenu, czyli prowitaminy dla witaminy A. Jest bogata w wapń, a także potas. Lekka, w dużym procencie złożona z wody, jest idealna...

Dania z grilla

Kalmary z grilla

Kalmary z grilla

Kalmary, podobnie jak inne owoce morza, są naprawdę smaczne i zdrowe. Przede wszystkim są one źródłem wysokowartościowego białka. Tłuszcze kalmarów mają niską temperaturę topnienia i wysoką przyswajalność, która wynosi około 92%. Są one także źródłem...

Dania z grilla

Grillowane ziemniaki

Grillowane ziemniaki

O ziemniakach krążą negatywne mity. Jednak są to warzywa bardzo zdrowe i pełne ważnych składników odżywczych. Przede wszystkim są lekkostrawne, a zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Ponadto zawierają witaminy i mnóstwo minerałów.