Ostre kalmary z grilla
Kalmary należą do głowonogów. Ten produkt wciąż nie jest bardzo popularny w naszej polskiej kuchni. Są one uważane raczej za produkt wykwintny i oryginalny. Ponadto nie wszyscy są zwolennikami owoców morza. Poniżej podajemy przepis na kalmary z grilla, które z pewnością zasmakują wszystkim.
Składniki:
- 500 g kalmarów w pierścieniach,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka koperku,
- 3 ząbki czosnku,
- 250 ml białego wytrawnego wina,
- 1 cytryna,
- 50 ml oliwy,
- sól,
- biały pieprz.
Przygotowanie:
Najpierw stwórz marynatę. Wino, oliwę, przyprawy, sprasowane ząbki czosnku, koperek i natkę pietruszki połącz razem w miseczce. Następnie rozmrożone kalmary w pierścieniach zalej marynatą, odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny, a potem piecz po 5 minut z każdej strony na grillu. Podawaj kalmary posypane posiekaną zieleniną oraz cytryną podzieloną na ćwiartki.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 98,28 kcal |
Białka | 8,91 g |
Węglowodany | 3,86 g |
Tłuszcze | 5,9 g |
Błonnik | 0,43 g |
Komentarz:
Mimo że owoce morza to nie specjalność polskiej kuchni, to jednak warto od czasu do czasu spróbować któryś z produktów. Kalmary, podobnie jak inne owoce morza, są naprawdę smaczne i zdrowe. Przede wszystkim są one źródłem wysokowartościowego białka. Tłuszcze kalmarów mają niską temperaturę topnienia i wysoką przyswajalność, która wynosi około 92%. Są one także źródłem witamin A, B i D. Kalmary wspaniale wpływają na układ sercowo-naczyniowy, zmniejszają ryzyko powstania kamieni żółciowych, usprawniają pozbywanie się toksyn z organizmu i regulują poziom cholesterolu.