Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr inż. Emilia Kołodziejska

Ostre kalmary z grilla

Avatar placeholder
16.03.2017 17:29
Ostre kalmary z grilla
Ostre kalmary z grilla (Zdjęcie autorstwa Wm Jas / CC BY-SA 2.0)

Kalmary należą do głowonogów. Ten produkt wciąż nie jest bardzo popularny w naszej polskiej kuchni. Są one uważane raczej za produkt wykwintny i oryginalny. Ponadto nie wszyscy są zwolennikami owoców morza. Poniżej podajemy przepis na kalmary z grilla, które z pewnością zasmakują wszystkim.

Składniki:

  • 500 g kalmarów w pierścieniach,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka koperku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 250 ml białego wytrawnego wina,
  • 1 cytryna,
  • 50 ml oliwy,
  • sól,
  • biały pieprz.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 3"

Najpierw stwórz marynatę. Wino, oliwę, przyprawy, sprasowane ząbki czosnku, koperek i natkę pietruszki połącz razem w miseczce. Następnie rozmrożone kalmary w pierścieniach zalej marynatą, odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny, a potem piecz po 5 minut z każdej strony na grillu. Podawaj kalmary posypane posiekaną zieleniną oraz cytryną podzieloną na ćwiartki.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie98,28 kcal
Białka8,91 g
Węglowodany3,86 g
Tłuszcze5,9 g
Błonnik0,43 g

Komentarz:

Mimo że owoce morza to nie specjalność polskiej kuchni, to jednak warto od czasu do czasu spróbować któryś z produktów. Kalmary, podobnie jak inne owoce morza, są naprawdę smaczne i zdrowe. Przede wszystkim są one źródłem wysokowartościowego białka. Tłuszcze kalmarów mają niską temperaturę topnienia i wysoką przyswajalność, która wynosi około 92%. Są one także źródłem witamin A, B i D. Kalmary wspaniale wpływają na układ sercowo-naczyniowy, zmniejszają ryzyko powstania kamieni żółciowych, usprawniają pozbywanie się toksyn z organizmu i regulują poziom cholesterolu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze