2 z 8Co zawierają owoce rokitnika?
Owoce rokitnika są uznawane za jedne z najbardziej odżywczych na świecie. Znajdziemy w nich wiele substancji aktywnych, w tym m.in. związki fenolowe, mikroelementy, aminokwasy egzogenne, witaminy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach – A, C, D, E, K, P, a także witaminy z grupy B.
Rokitnik uznawany jest za jedno z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C. Cytryna zawiera jej aż 10 razy mniej. Witamina C zawarta w owocach rokitnika jest bardzo trwała. Prawie nie rozkłada się w procesie przetwarzania i przechowywania. Jest to spowodowane brakiem w tej roślinie enzymu rozkładającego kwas askorbinowy.
Oprócz witamin, w miąższu i nasionach rokitnika występuje dużo oleju, który zawiera rzadko spotykane w przyrodzie nienasycone kwasy tłuszczowe: omega-3, omega-6, omega-7, omega-9.
Wśród minerałów znajdziemy: magnez, potas, wapń, fosfor, mangan, bor, żelazo i krzem. Ponadto owoce rokitnika zawierają stosunkowo mało cukrów prostych i nieznaczne ilości pektyn.