3 z 8Olej z kozieradki - skarb Azji
Z nasion kozieradki tłoczy się olej. Zawiera on duże ilości śluzu polisacharydowego (powyżej 40 proc.). Poza tym jest bogaty w tłuszcze, saponiny steroidowe, estry, białka roślinne, olejki eteryczne, flawonoidy, cholinę, lecytynę, witaminy PP, E, D oraz tygoneline i sole mineralne (potas, sód, miedź, fosfor, żelazo, wapń, cynk).
Olej działa osłaniająco i przeciwzapalnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego, w związku z tym jest stosowany w chorobie wrzodowej. Ponadto posiada on właściwości przeciwzapalne, żółciopędne i rozkurczowe. Pobudza też wydzielanie soku trzustkowego i żółci, dlatego wspomaga trawienie. Może być też stosowany jako środek regulujący wypróżnienia.
Posiada on również właściwości wykrztuśne. Stymuluje wytwarzanie śluzów, dzięki czemu pomaga usuwać alergeny z układu oddechowego oraz toksyny z dróg moczowych. Obniża ciśnienie krwi. Zmniejsza również stany zapalne i infekcje. Jest też uważany za naturalny afrodyzjak, ponieważ podnosi poziom testosteronu.