Obniża ryzyko raka jelit i przełyku. Jak poznać niedobór witaminy B2?
Witamina B2, zwana ryboflawiną, jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jej odpowiedni podaż obniża ryzyko raka przełyku czy jelita grubego. Niedobór witaminy B2 daje szereg objawów. Jak go rozpoznać?
W tym artykule:
Witamina B2 - kluczowe funkcje
Witamina B2 wpływa na tak wiele procesów zachodzących w ludzkim ciele, że trudno byłoby je wszystkie zliczyć w tym artykule. Podobnie jak witamina B1, pełni ważną rolę w procesie przemiany węglowodanów, białek i tłuszczy w energię, wspiera tworzenie się czerwonych krwinek.
Ryboflawina jest potrzebna do właściwego funkcjonowania komórek oraz tkanek naszego organizmu. To jednak nie wszystkie jej właściwości – dba ona o prawidłową kondycję skóry, włosów i paznokci. Ze względu na pomoc w transporcie tlenu w soczewce oka, wzmacnia narząd wzroku, umożliwiając prawidłowe widzenie. Zmniejsza ryzyko powstania zaćmy i zapalenia spojówek.
Witamina B2 dodaje energii, zmniejszając uczucie zmęczenia, wzmacnia działanie insuliny, chroni przed depresją poporodową, a także obniża ryzyko zachorowania na raka przełyku i raka jelita grubego. Ryboflawina jest potrzebna do produkcji kortyzolu, który ma właściwości przeciwzapalne. Nie możemy również zapominać o pozytywnym jej wpływie na stan błon śluzowych układu pokarmowego.
Niedobór witaminy B2 - objawy
Witamina B2 należy do całej grupy związków, które charakteryzuje podobna budowa chemiczna. Wyróżnia ją jaskrawożółty odcień, wpływający na barwę moczu. Do jej wchłaniania dochodzi w jelitach, a pozytywnie na jej przyswajalność wpływa obecność innych pokarmów. Oznacza to, że jeśli witamina B2 znajduje się w pokarmach, to jej wchłanianie daje lepsze efekty, niż stosowanie chemicznych preparatów.
Niedobór tej witaminy ciężko rozpoznać, ponieważ objawy łatwo można pomylić z innymi chorobami. Do częstych objawów, mogących wskazywać na znaczny deficyt ryboflawiny, zalicza się:
- pękanie i zapalenie kącików ust, zajady,
- wysypka, łuszcząca się skóra, w tym najczęściej w obrębie brwi, na płatkach uszu lub na skórze wokół nosa,
- problemy z ostrością widzenia, przekrwienie oczu,
- kłopoty z koncentracją,
- zmęczenie, osłabienie,
- bezsenność,
- pogorszenie kondycji skóry, włosów i paznokci,
- bóle i zawroty głowy.
Zbyt niski poziom witaminy B2 u dzieci przyczyniać się może do utraty masy ciała lub nagłego zahamowania rozwoju umysłowego. Obecność ryboflawiny odpowiada za odporność organizmu i funkcjonowanie układu nerwowego.
Gdzie znajduje się witamina B2?
W niewielkiej ilości witamina B2 wytwarzana jest przez organizm dzięki działaniu flory bakteryjnej jelita grubego. Taka ilość nie jest jednak wystarczająca, co wiąże się z tym, że trzeba znaleźć inne źródło. Doskonałym źródłem jest żywność w postaci:
- mleka,
- jajek,
- wątróbki,
- zielonych warzyw,
- produktów pełnoziarnistych,
- mięsa,
- drożdży,
- ryb.
Na rynku znajduje się również wiele suplementów diety, które skutecznie radzą sobie z dostarczaniem witaminy B2, jeśli oczywiście są stosowane w prawidłowy sposób i zgodnie z zaleceniami lekarza.
Ile potrzebujemy ryboflawiny? Zapotrzebowanie na witaminę B2
Zapotrzebowanie na witaminę B2 uzależnione jest kilku elementów. Wśród najważniejszych czynników wymienia się płeć, wiek, wagę, styl życia, a także codzienny sposób odżywiania się (z uwzględnieniem diet wegańskich i wegetariańskich). Zgodnie z opracowanymi przez naukowców normami przyjmuje się, że dzienne spożycie witaminy B2 powinno wyglądać następująco:
- w przypadku dzieci do roku do 9 roku życia - 0,5 do 0,9 mg,
- w przypadku chłopców w wieku 10-18 lat – od 1 do 1,3 mg,
- dziewczęta 10-18 lat – od 1 do 1,1 mg,
- mężczyźni: 1,3 mg,
- kobiety: 1,1 mg,
- kobiety w ciąży: 1,4 mg,
- kobiety w okresie laktacji - 1,6 mg.
Nadmiar witaminy B2
Do nadmiernego poziomu witaminy B2 w organizmie dochodzi bardzo rzadko. Zbyt duża podaż produktów żywnościowych bogatych w witaminę B2 nie powoduje szkodliwego dla zdrowia działania. Ludzki organizm wchłania z przewodu pokarmowego taką ilość ryboflawiny, jakiej potrzebuje i resztę wydala.
Nieco inaczej sytuacja może wyglądać w przypadku przedawkowania witaminy B2 w postaci suplementów. W takich sytuacjach mogą pojawić się nieprzyjemne dolegliwości, typowe dla zatrucia, czyli przede wszystkim nudności i wymioty.
Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o witaminie B2?
Witamina B2 jest rozpuszczalna w wodzie i wykazuje dużą odporność na wysokie temperatury. Gotowanie nie powoduje całkowitej utraty ryboflawiny (poza jednym wyjątkiem, jakim jest dodanie sody), może jednak w istotnym stopniu powodować zmniejszenie jej zawartości – najczęściej o 15-20 proc.
Inaczej sytuacja wygląda w przypadku kontaktu ze światłem – do rozkładu ryboflawiny szybko dochodzi pod wpływem światła i zasad. Produkty, które są przechowywane w opakowaniach wykonanych ze szkła lub z przezroczystego plastiku, suszone owoce, warzywa i grzyby w przyspieszonym tempie tracą sporą część znajdującej się w nich witaminy B2. Dobrym przykładem jest mleko w jasnej, szklanej butelce – wystawienie go na 2 h na działanie promieni słonecznych wiąże się z utratą około 50 proc. tej cennej witaminy. W czasie produkcji serów, do serwatki przedostaje się 60-70 proc. ryboflawiny.
Źródło: "Abecadło witamin i pierwiastków" Stanisław K. Wiąckowski, wydawnictwo Tower Press, Gdańsk 2004
Źródła
- Dagmara Dąbek