Bardzo zdrowa ryba wciąż pomijana. Nie kumuluje rtęci, wybornie smakuje
Dieta dziecka jest niezwykle ważna dla jego rozwoju, dlatego należy postawić na zdrowe i wartościowe produkty. W jadłospisie najmłodszych nie powinno zabraknąć także ryb, ale które gatunki wybrać?
1. Ryby w diecie dziecka
Dzieci bywają kapryśne i komponowanie dla nich posiłków może okazać się nie lada wyzwaniem. Odpowiednie składniki odżywcze są jednak kluczowe, by wspierać prawidłowy wzrost i rozwój.
Eksperci jednogłośnie twierdzą, że powinno być smacznie i różnorodnie. W jadłospisie dziecka nie powinno zabraknąć ryb. Zaleca się, by na talerzu pojawiały się przynajmniej raz, najlepiej dwa razy w tygodniu.
Ryby to cenne źródło kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy A i D oraz białka. Znajdziemy w nich też witaminy z grupy B. Regularne spożywanie ryb pozwala wzmacniać układ odpornościowy i zadbać o zdrowie.
Jakie gatunki wybierać? Najlepiej morskie, zarówno tłuste, jak i chude. Wśród tych pierwszych można wymienić łososia i makrelę, do drugiej kategorii należy dorsz, morszczuk i mniej popularny mintaj.
2. Postaw na mintaja
Warto na chwilę skupić się na mintaju, który jest znacznie mniej popularny niż łosoś czy dorsz. To chuda ryba o przystępnej cenie, która skrywa w sobie całą masę składników odżywczych, a do tego jest całkiem smaczna.
Mintaj powinien przypaść do gustu nawet wybrednym dzieciom ze względu na delikatny smak. Jest to neutralna ryba, trudno w niej wyczuć nadmiernie intensywny rybi posmak. Co jednak ważne, to gatunek bezpieczny dla najmłodszych.
To jedna z ryb o niższej zawartości szkodliwych metali ciężkich, mogą po nią sięgać także kobiety w ciąży. Mintaj to źródło pełnowartościowego białka, zawiera też potas i selen, choć w mniejszych ilościach niż tłuste ryby.
Włączenie tego gatunku do diety dziecka korzystnie wpłynie na układ odpornościowy i wzrok. Najlepiej wybierać rybę o najmniejszym stopniu przetworzenia, by zachować wartości odżywcze, sprawdzą się tu mrożone filety.
Co więcej, mintaja możemy przygotować na wiele sposobów, doskonale komponuje się też w towarzystwie różnych sosów i warzyw.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl