Naukowiec pokazał, jak zrobić dubajską czekoladę. Internauci pękają ze śmiechu
Dubajska czekolada to wyjątkowy przysmak, który zyskał popularność dzięki swojej unikalnej jakości oraz składnikom inspirowanym kulturą i tradycjami Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Doktor inżynierii biomedycznej Adam Mirek w zabawny sposób pokazał, jak zrobić ją w domu.
1. Czym jest dubajska czekolada?
Zazwyczaj jest to czekolada o wysokiej jakości, wzbogacona lokalnymi dodatkami, takimi jak pistacje i ciasto kataifi, które nadają jej wyjątkowy smak. Produkty te często wyróżniają się również eleganckimi opakowaniami, które przyciągają turystów z całego świata.
Dubajska czekolada zyskała popularność nie tylko ze względu na swoje unikalne walory smakowe, ale także dzięki połączeniu nowoczesnej technologii produkcji z tradycyjnymi recepturami.
Wiele czekoladowych manufaktur w Dubaju korzysta z najwyższej jakości składników, aby zapewnić niezapomniane doznania smakowe. Czekolada ta stała się także symbolem luksusu, stanowiąc doskonały prezent i pamiątkę dla odwiedzających miasto.
W polskim internecie można się natknąć na wiele artykułów i filmików związanych ze smakowaniem, ale też przygotowywaniem dubajskiej czekolady. Niektórzy sieciowi twórcy robią ten przysmak zgodnie z instrukcją, inni puszczają wodze fantazji i tworzą desery inspirowane słynnym smakołykiem.
2. Przepis przełożony na język nauki
Wyjątkową oryginalnością wykazał się przy tym doktor inżynierii biomedycznej Adam Mirek, popularyzator nauki w przeszłości związany z Polską Akademią Nauk, który w jednym ze swoich filmów na TikToku przepis na dubajską czekoladę przełożył, jak sam pisze, na język nauki.
- W kąpieli wodnej stop mieszaninę tłuszczów z theobroma cacao, sacharozy i białek mlecznych pozbawioną proszku kakaowego. Płynną masę nanieś na formę, tworząc esy floresy - zaleca, zabawnie instruując widzów na wideo.
- Podobną mieszaninę zawierającą jednak proszek kakaowy rozdrobnij. Poddaj 75 proc. mieszaniny topnieniu w kąpieli wodnej - tłumaczy.
- Prowadzisz proces temperowania, krystalizując stabilne formy beta masła kakaowego, co zapewni połysk i łamliwość produktu. Niemniej przy braku doświadczenia prawdopodobieństwo niepowodzenia jest wysokie. Pokryj formę równomiernie warstwą masy i umieść ją w komorze chłodniczej, aby utrwalić strukturę - dodaje chwilę później.
Zestawienie naukowego języka i stroju eksperta z prostą czynnością przygotowywania deseru tworzy komiczny efekt. Wideo Mirka odtworzono już prawie 690 tys. razy.
"Po jakiemu ty mówisz?", "Rozumiem, ale nie rozumiem", "A można by po polskiemu?", "Brzmi jak praca zaliczeniowa na studia" - komentują rozbawieni przepisem internauci.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl