Najzdrowsze mięsa. Sprawdź, jakie wybrać
1 z 7Mięso w diecie
Najwięcej mięsa spożywają mieszkańcy Stanów Zjednoczonych i Australii. W tych państwach przeciętnie zjada się ponad 100 kg mięsa na osobę. Statystyczny Polak zjada rocznie 78,5 kg mięsa i najczęściej sięga po wieprzowinę.
Dietetycy od lat alarmują, że spożywamy za dużo mięsa. Potwierdzają to badaniami. Według naukowców osoby, które spożywają powyżej 300 g czerwonego mięsa na tydzień, częściej chorują na raka jelita grubego niż osoby, które ograniczają mięso.
Nadmierne spożycie mięsa przyczynia się również do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi i może powodować problemy z sercem i układem krążenia.
Jeśli nie potrafimy całkowicie zrezygnować z mięsa w diecie, warto wiedzieć jaki rodzaj wybierać. Zobacz galerię i poznaj ranking najzdrowszych mięs.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Odtrutka dla wątroby. Pij szklankę dziennie