Najlepszy miód. Wiemy, który wybrać
Miód jest nie tylko smaczny, ale i wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Poprawia pracę serca, uspokaja i pozytywnie wpływa na mózg. Działa też antybakteryjnie.
To źródło potasu, kwasu foliowego, chloru, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza oraz witamin – A, B1, B2, B6, B12 i C.
Na sklepowych półkach znajdziemy wiele gatunków – m.in. akacjowy, gryczany czy spadziowy.
Który z nich warto kupować? Wiemy, jakie mają właściwości.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Sprawdź także: Nowy trend w imionach dla dzieci. Przyszedł do nas z Wielkiej Brytanii
Wybór miodu
Miód jest nie tylko smaczny, ale i wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Poprawia pracę serca, uspokaja i pozytywnie wpływa na mózg. Działa też antybakteryjnie.
To źródło potasu, kwasu foliowego, chloru, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza oraz witamin – A, B1, B2, B6, B12 i C.
Na sklepowych półkach znajdziemy wiele gatunków – m.in. akacjowy, gryczany czy spadziowy.
Który z nich warto kupować? Wiemy, jakie mają właściwości.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Miód akacjowy
Miód akacjowy pozyskuje się w okresie kwitnienia białej lipy. Ma słodki zapach i aromat. Jak każdy miód, działa antybakteryjnie i wzmacnia odporność. Właśnie dlatego często dodaje się go do wzmacniających mikstur.
Pomoże także przy dolegliwościach żołądkowych. Spożywany regularnie zwalczy problemy z cerą i nawilży skórę. Działając moczopędnie, oczyszcza organizm.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Miód gryczany
Miód gryczany jest ciemniejszy od innych miodów. Ma barwę mocnej herbaty i intensywny zapach. Jest lekko cierpki w smaku, więc najczęściej nie podaje się go dzieciom.
W jego składzie znajdziemy rutynę – substancję oczyszczającą naczynia krwionośne. Właśnie dlatego po miód gryczany powinny sięgać osoby z miażdżycą i te, które są w grupie zwiększonego ryzyka zachorowalności na inne choroby układu krążenia.
Dzięki rutynie poprawia się przyswajalność witaminy C. Związek zapobiega jej rozkładowi, co wpływa na szybkie gojenie się ran.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Miód lipowy
Miód lipowy pozyskiwany jest w okresie kwitnienia kwiatów lipy. Najczęściej przypada to na przełom czerwca i lipca. Miód zawiera olejki eteryczne, glikozydy, flawonoidy, garbniki i saponiny. To też bogactwo witamin i składników mineralnych.
Miód działa napotnie i wykrztuśnie, co sprawia, że jest idealnym dodatkiem do herbaty w okresie przeziębień. Stosowany regularnie – uspokaja.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Miód wielokwiatowy
Najpopularniejszy jest miód wielokwiatowy. Ma delikatny smak i jasny kolor. Zawiera duże ilości glukozy i fruktozy, co sprawia, że jest lekkostrawnym produktem.
Przeciwdziała próchnicy zębów, a stosowany jako kosmetyk nadaje cerze zdrowy wygląd. Już jedna łyżka dodawana do herbaty doda energii.
Sprawdź również: Szklanka dziennie zapobiega odkładaniu się cholesterolu w tętnicach
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.