Inne nazwy cukru. Słodycz kryje się w wielu produktach

Próbujesz zrezygnować z cukru w diecie? Może się to okazać trudniejsze niż myślisz. Cukier ukrywa się w wielu produktach, których nawet o to nie podejrzewasz.

Zauważyłeś w składzie termin "cukier kokosowy"? Ten składnik często pojawia się w naturalnych produktach. Wytwarza się go z soku pozyskiwanego z palmy kokosowej. Coraz częściej w polskich sklepach możemy spotkać także cukier daktylowy, który otrzymuje się z suszonych, mielonych daktyli. Chociaż są zdrowsze od białego, zwykłego cukru, one również podnoszą poziom glukozy w organizmie.

Sprawdź, jak inaczej producenci nazywają cukier w artykułach spożywczych.

Jeśli następnym razem będziesz na zakupach, czytanie etykiet nie sprawi ci już trudności.

Zobacz też: 6 toksycznych zachowań rodziców. Mogą zniszczyć psychikę dziecka

Magdalena Bury

/ 5Bezcukrowa dieta?

Próbujesz zrezygnować z cukru w diecie? Może się to okazać trudniejsze niż myślisz. Cukier ukrywa się w wielu produktach, których nawet o to nie podejrzewasz.

Zauważyłeś w składzie termin "cukier kokosowy"? Ten składnik często pojawia się w naturalnych produktach. Wytwarza się go z soku pozyskiwanego z palmy kokosowej. Coraz częściej w polskich sklepach możemy spotkać także cukier daktylowy, który otrzymuje się z suszonych, mielonych daktyli. Chociaż są zdrowsze od białego, zwykłego cukru, one również podnoszą poziom glukozy w organizmie.

Sprawdź, jak inaczej producenci nazywają cukier w artykułach spożywczych.

Jeśli następnym razem będziesz na zakupach, czytanie etykiet nie sprawi ci już trudności.

/ 5Syropy

Duże ilości cukru skrywają się także w syropie kukurydzianym. Nie jest on jednak jedynym produktem tego typu, na który należy zwrócić uwagę. Wysoką zawartość cukrów zawiera również syrop z brązowego ryżu bądź klonowy.

Bez względu na to, jak są one wykonywane, dodanie ich do posiłku liczy się tak, jak dodatkowa poracja cukru.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz także: Tańszy niż łosoś, a równie zdrowy. Buduje tkankę mózgu, wzmacnia serce

/ 5Panela, czyli sok z trzciny cukrowej

Chociaż "sok z trzciny cukrowej" brzmi zdrowo, ma wiele wspólnego ze zwykłym cukrem. Panelę wytwarza się poprzez pobranie soku z suszonej trzciny cukrowej. Następnie słodkie kryształy oddziela się od lepkiej melasy.

Zwykły cukier to po prostu odparowany sok z trzciny cukrowej, który został poddany dalszej obróbce. W ten sposób usuwana jest jego brązowa barwa.

Plusem dla soku z trzciny cukrowej jest fakt, że zawiera ona więcej substancji odżywczych, a mniej sacharozy. Kupimy go w sklepach ze zdrową żywnością.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Melasa

Na etykietach możemy znaleźć także melasę. Ze względu na swój ciemny kolor i smak jest ona często dodawana do płatków śniadaniowych i produktów cukierniczych. Melasa, czyli gęsty syrop, to produkt uboczny przetwarzania trzciny cukrowej i buraków cukrowych.

Jedna łyżeczka syropu zawiera ok. 6 proc. zalecanej dziennej dawki wapnia i żelaza. Spożywany w większych ilościach może jednak powodować biegunkę.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz także: Szklanka dziennie zapobiega odkładaniu się cholesterolu w tętnicach

/ 5Glukoza, sacharoza, fruktoza

Na etykietach pojawia się jeszcze wiele innych tajemniczo brzmiących nazw. Są to m.in. glukoza, sacharoza, laktoza, fruktoza, galaktoza czy maltoza. Niektóre z tych cukrów naturalnie występują w pożywieniu. Fruktoza występuje w owocach, a laktoza w mleku.

Dietetycy jednak przestrzegają – każdy z podanych wyżej terminów to po prostu inne słowo oznaczające "dodany cukier".

Na szczęście idą zmiany. FDA do 2020 r. zobowiązała wszystkich producentów żywności do podawania ilości dodanego cukru (w gramach i w formie procentu zalecanej dziennej dawki) bezpośrednio na etykiecie. Ułatwi to więc dokonywanie świadomych wyborów bez konieczności korzystania w sklepach z aplikacji odczytującej dany skład.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące