Inne nazwy cukru. Słodycz kryje się w wielu produktach
Próbujesz zrezygnować z cukru w diecie? Może się to okazać trudniejsze niż myślisz. Cukier ukrywa się w wielu produktach, których nawet o to nie podejrzewasz.
Zauważyłeś w składzie termin "cukier kokosowy"? Ten składnik często pojawia się w naturalnych produktach. Wytwarza się go z soku pozyskiwanego z palmy kokosowej. Coraz częściej w polskich sklepach możemy spotkać także cukier daktylowy, który otrzymuje się z suszonych, mielonych daktyli. Chociaż są zdrowsze od białego, zwykłego cukru, one również podnoszą poziom glukozy w organizmie.
Sprawdź, jak inaczej producenci nazywają cukier w artykułach spożywczych.
Jeśli następnym razem będziesz na zakupach, czytanie etykiet nie sprawi ci już trudności.
Zobacz też: 6 toksycznych zachowań rodziców. Mogą zniszczyć psychikę dziecka
Bezcukrowa dieta?
Próbujesz zrezygnować z cukru w diecie? Może się to okazać trudniejsze niż myślisz. Cukier ukrywa się w wielu produktach, których nawet o to nie podejrzewasz.
Zauważyłeś w składzie termin "cukier kokosowy"? Ten składnik często pojawia się w naturalnych produktach. Wytwarza się go z soku pozyskiwanego z palmy kokosowej. Coraz częściej w polskich sklepach możemy spotkać także cukier daktylowy, który otrzymuje się z suszonych, mielonych daktyli. Chociaż są zdrowsze od białego, zwykłego cukru, one również podnoszą poziom glukozy w organizmie.
Sprawdź, jak inaczej producenci nazywają cukier w artykułach spożywczych.
Jeśli następnym razem będziesz na zakupach, czytanie etykiet nie sprawi ci już trudności.
Syropy
Duże ilości cukru skrywają się także w syropie kukurydzianym. Nie jest on jednak jedynym produktem tego typu, na który należy zwrócić uwagę. Wysoką zawartość cukrów zawiera również syrop z brązowego ryżu bądź klonowy.
Bez względu na to, jak są one wykonywane, dodanie ich do posiłku liczy się tak, jak dodatkowa poracja cukru.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Tańszy niż łosoś, a równie zdrowy. Buduje tkankę mózgu, wzmacnia serce
Panela, czyli sok z trzciny cukrowej
Chociaż "sok z trzciny cukrowej" brzmi zdrowo, ma wiele wspólnego ze zwykłym cukrem. Panelę wytwarza się poprzez pobranie soku z suszonej trzciny cukrowej. Następnie słodkie kryształy oddziela się od lepkiej melasy.
Zwykły cukier to po prostu odparowany sok z trzciny cukrowej, który został poddany dalszej obróbce. W ten sposób usuwana jest jego brązowa barwa.
Plusem dla soku z trzciny cukrowej jest fakt, że zawiera ona więcej substancji odżywczych, a mniej sacharozy. Kupimy go w sklepach ze zdrową żywnością.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Melasa
Na etykietach możemy znaleźć także melasę. Ze względu na swój ciemny kolor i smak jest ona często dodawana do płatków śniadaniowych i produktów cukierniczych. Melasa, czyli gęsty syrop, to produkt uboczny przetwarzania trzciny cukrowej i buraków cukrowych.
Jedna łyżeczka syropu zawiera ok. 6 proc. zalecanej dziennej dawki wapnia i żelaza. Spożywany w większych ilościach może jednak powodować biegunkę.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Szklanka dziennie zapobiega odkładaniu się cholesterolu w tętnicach
Glukoza, sacharoza, fruktoza
Na etykietach pojawia się jeszcze wiele innych tajemniczo brzmiących nazw. Są to m.in. glukoza, sacharoza, laktoza, fruktoza, galaktoza czy maltoza. Niektóre z tych cukrów naturalnie występują w pożywieniu. Fruktoza występuje w owocach, a laktoza w mleku.
Dietetycy jednak przestrzegają – każdy z podanych wyżej terminów to po prostu inne słowo oznaczające "dodany cukier".
Na szczęście idą zmiany. FDA do 2020 r. zobowiązała wszystkich producentów żywności do podawania ilości dodanego cukru (w gramach i w formie procentu zalecanej dziennej dawki) bezpośrednio na etykiecie. Ułatwi to więc dokonywanie świadomych wyborów bez konieczności korzystania w sklepach z aplikacji odczytującej dany skład.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.