Mleczko pszczele
Mleczko pszczele należy do produktów wytwarzanych przez pszczoły znanych od bardzo dawna. Wykazuje przede wszystkim właściwości odżywcze. Wytwarzają go gruczoły gardzielowe młodych pszczół. Ma konsystencję gęstej śmietany i posiada charakterystyczny, kwaśny smak. Są nim karmione wszystkie larwy pszczół. Te ostatnie przez całe swoje życie karmione są tylko mleczkiem pszczelim. Choć produkt ten znany był już bardzo dawno temu, to dopiero teraz badania naukowe potwierdziły jego niezwykłe właściwości.
1. Skład mleczka pszczelego
Skład mleczka pszczelego, którym karmi się pszczele matki jest bogaty. Zawiera ono hormony płciowe, dzięki którym larwy rozwijają się bardzo szybko. Od jednej rodziny pszczelej uzyskuje się około 100 gram mleczka pszczelego. Wyglądem przypomina mleko ssaków, jest cięższe od wody oraz dobrze się rozpuszcza w alkoholu etylowym, acetonie i eterze. Produkt ten zawiera zazwyczaj w większości wodę, białka, cukry, lipidy, kwasy organiczne, sole mineralne, witaminy i wspomniane wcześniej hormony. Jeśli chodzi o witaminy, to mleczko to zawiera ich dużo więcej niż miód. Białko tego produktu składa się głównie z albumin i globulin oraz zawiera około 25 aminokwasów. Wartość odżywcza tego produktu jest tylko nieco mniejsza niż jaja kurzego. Pod względem odżywczym przewyższa takie produkty, jak białko mięsa czy mleko krowie. Obecne są w nim również enzymy – proteazy, amylazy i inwertazy. Ponadto w mleczku pszczelim stwierdzono aż 20 makro i mikroelementów w tym, m.in. magnez, potas, żelazo, arsen czy siarkę. Znajduje się w nim również dużo kwasu pantotenowego, witaminy PP oraz C i wiele innych. Nasz cudowny produkt posiada właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze. W jego skład wchodzą również substancje lipidowe, takie jak NNKT, sterole i woski. Jeśli chodzi o cukier, to mleczko to zawiera glukozę i fruktozę oraz w bardzo małych ilościach sacharozę czy maltozę.
2. Pozyskiwanie i przechowywanie mleczka pszczelego
Mleczko uzyskuje się z mateczników w okresie od maja do końca lipca. Z pięciu mateczników zbiera się około 1 grama mleczka. Mleczko pszczele jest produktem nietrwałym, przechowywane w temperaturze otoczenia szybko żółknie i wysycha. Świeże mleczko jest bardzo wrażliwe na światło i wysoką temperaturę. Szczelnie zamknięte zachowuje swoje właściwości przez kilka dni. Przechowywane, np. w lodówce, może być przechowywane przez około rok. Mleczko można konserwować alkoholem, ale najlepszym sposobem utrwalania jest liofilizacja umożliwiająca przechowywanie przez 5 lat.
3. Działanie i zastosowanie mleczka pszczelego
Produkt ten dostarcza organizmowi związki, których mu brakuje w codziennym pożywieniu. Istotne jest, że mleczko podnosi odporność na infekcje, tym samym poprawiając sprawność fizyczną i intelektualną. Wzmacnia organizm, minimalizuje skutki zmęczenia. Wzmaga też aktywność rozrodczą, dlatego uważane jest za afrodyzjak. Ponadto poprawia przemianę materii i podwyższa poziom hemoglobiny. Mleczko to jest bardzo dobrze przyswajane przez organizm, dzięki czemu wpływa na odbudowę tkanek. Pomaga szybciej goić się złamaniom i oparzeniom. Jest skuteczne w przypadku gronkowca, dwoinki, wąglika czy gruźlicy. Jest także skuteczne na pałeczki jelitowe. Działa także na typowe choroby, np. grypę. Ponadto wpływa pozytywnie na układ krążenia, serce, naczynia krwionośne a także wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe. Reguluje odporność organizmu, ochrania go przed promieniowaniem jonizującym. Ma także pozytywny wpływ na układ nerwowy, korę mózgu, ma również działanie przeciwcukrzycowe i ochronne przed zatruciem się substancjami toksycznymi. U dzieci poprawia apetyt i zwiększa przyrost masy ciała. Skuteczne jest na wrzody dwunastnicy oraz zachorzenia trzustki i wątroby. U osób starszych polepsza pamięć i wzrok, obniża również poziom cholesterolu. Stosowane jest do leczenia niewydolności nerek, wspomaga terapie nowotworowe, leczy stany zapalne krtani i gardła oraz oskrzeli i płuc. Ma również zastosowanie w dermatologii, schorzeniach reumatycznych, stosuje się go do trudno gojących ran, np. odleżyn czy żylaków.
4. Zastosowanie mleczka pszczelego w kosmetyce
Mleczko pszczele ma bardzo szerokie zastosowanie w kosmetyce, zwłaszcza do odbudowy skóry. Jest składnikiem kremów, balsamów i płynów. Przeznaczone jest dla każdego rodzaju skóry. Kosmetyki zawierające ten produkt pobudzają metabolizm komórkowy i normują działanie gruczołów łojowych. Poprawia nawilżenie i elastyczność skóry. Mleczko pszczele jest stosowane w formach doustnych, tabletkach, w proszku a także inhalacji, maści, kremów lub płynów. Wszechstronne właściwości mleczka pszczelego sprawiają, że jest ono wykorzystywane w żywieniu, dietetyce, kosmetyce oraz leczeniu ludzi w każdym wieku.