4 z 7Co się dzieje z twoim ciałem, gdy przestajesz jeść chleb
Po tygodniu bez cukru, Matt D'Avella przyznawał, że jego ochota na słodycze była coraz większa.
Żeby się zmotywować do wytrwania w postanowieniu, czytał o zaletach diety bez cukru, szukał plusów rezygnacji z niego.
Rozmawiał o tym również ze specjalistami żywienia.
Dopiero skupienie się na rezygnacji z cukru uświadomiło mu, że jest od niego uzależniony. Zauważył też, jak bardzo cukier jest rozpowszechniony w jedzeniu.
Każdego dnia Matt D'Avella był zaskoczony, gdy odkrywał zawartość cukru w nawet pozornie zdrowym jedzeniu. Wyobrażał go sobie jako pełne łyżeczki, aby lepiej zrozumieć skalę problemu.
To cukier nadaje smak i sprawia, że tak chętnie sięgamy po jedzenie. Cukier uzależnia i producenci żywności mają tego świadomość.
Poprawianie nim smaku produktów przywiązuje konsumentów, którzy sięgają ponownie po daną żywność.
Zobacz też: Co jedzą Polacy? Schabowy i ziemniaki nadal na topie