Matcha. Jakie są jej właściwości, czy dzieci mogą pić matchę?
Matcha to japońska herbata w proszku, jedna z najzdrowszych herbat na świecie. Jej właściwości sprawiają, że z roku na rok staje się coraz bardziej popularna i zyskuje coraz więcej miłośników. Czym jest matcha? Co ją wyróżnia? Czy dzieci mogą pić matchę? Sprawdź!
1. Skąd pochodzi matcha?
Matcha jest nazywana herbatą japońską, choć w rzeczywistości pochodzi z Chin. Do Japonii przywieźli ją buddyjscy mnisi. Początkowo pita była dla rozrywki, od XII wieku używana jest do tradycyjnej herbacianej ceremonii. Jej parzenie stało się podstawą filozofii życiowej Chado, co po japońsku oznacza "Droga Herbaty".
Filozofia ta ceremonię parzenia herbaty ustawia w centrum i jest ona związana z rytuałami buddyjskimi Zen. Parzenie matchy i późniejsze jej spożywanie ma za zadanie wspomagać medytację, a jednocześnie staje się środkiem do osiągnięcia oświecenia, ofiarowanie napoju Buddzie zaś stanowi część codziennych rytuałów w świątyni.
2. Co to jest matcha?
Matcha jest sproszkowaną zieloną herbatą, która powstaje z liści krzewów rosnących na plantacjach zacienianych charakterystycznymi bambusowymi konstrukcjami. Zacieniacze te zmniejszają ekspozycję krzewów na słońce, przez co liście zyskują więcej prozdrowotnych właściwości.
Na wspomnianych wyżej plantacjach uzyskiwana jest tak zwana tencha - herbata, której liście nie są zwijane. To właśnie z tenchy postaje patcha. Jej produkcja polega na rozdrobnieniu herbaty na drobny proszek w specjalnie przystosowanych do tego żarnach.
Jakość liści i przebieg produkcji decyduje o podziale matchy na ceremonialną i kulinarną. Herbata przygotowywana do tradycyjnej ceremonii przygotowywana jest z młodych liści, a jej jakość jest najwyższa.
3. Właściwości matchy
Matcha to jedna z najzdrowszych herbat na świecie. Jakie są jej właściwości?
- przyspiesza metabolizm i pomaga pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej, według niektórych badań pozwala spalać kalorie cztery razy szybciej podczas wysiłku niż bez spożycia tej herbaty;
- jest nasycona witaminami i składnikami mineralnymi, takimi jak: witaminy z grupy B, witamina A, C i E, żelazo, sód, wapń, potas, cynk, beta-karoten, L-theanina, błonnik pokarmowy;
- działa antynowotworowo;
- spowalnia procesy starzenia;
- działa przeciwgrzybicznie i przeciwwirusowo;
- obniża poziom cholesterolu LDL ("złego");
- pomaga zapobiegać zawałom serca;
- relaksuje;
- obniża ciśnienie;
- oczyszcza organizm;
- reguluje procesy trawienia;
- dodaje energii;
- wzmacnia system immunologiczny;
- posiada ogromne ilości antyoksydantów;
- poprawia koncentrację, pamięć oraz zdolność do nauki.
4. Jak przygotować matchę?
Przygotowanie tej herbaty jest proste. Jeśli chcemy wypić matchę na ciepło, przygotowujemy w ją w czarce za pomocą bambusowej miotełki (chasenu). Jej użycie pozwala nam uzyskać charakterystyczną dla niej piankę na powierzchni gotującej się matchy.
Jeśli chcemy wypić ją na zimno, wsypujemy ją do butelki z zimną wodą i energicznie potrząsamy. Herbata jest gotowa!
5. Od jakiego wieku dzieci mogą pić matchę?
Dzieci do 12. roku życia powinny spożywać ograniczoną ilość kofeiny. Matcha ma jej całkiem sporo, dlatego młodszym dzieciom warto podawać inne herbaty, np. typu rooibos lub herbaty owoce.
Z tych samych względów spożycie tej herbaty powinny ograniczyć również kobiety ciężarne. Warto w tym okresie wybrać herbaty o mniejszej zawartości kofeiny, która w tym stanie także nie jest wskazana.