Maranta trzcinowata - właściwości i zastosowanie
Mąka pozyskiwana z korzenia maranty trzcinowatej z powodzeniem może zastąpić skrobię kukurydzianą czy ziemniaczaną.
Jest lekkostrawna i służy do zagęszczania wielu potraw. Stanowi świetne źródło żelaza, potasu, fosforu i witamin z grupy B. Ma bardzo korzystny wpływ na przewód pokarmowy oraz właściwą florę bakteryjną.
Warto włączyć ją do swojej diety. Niedobory żelaza skutkują bowiem anemią, pogorszeniem samopoczucia i zmęczeniem. Potas odpowiada za regulowanie ciśnienia krwi, a fosfor to podstawowy budulec szkieletu oraz zębów, korzystnie wpływa także na pracę nerek i serca. Niedobory tych pierwiastków niekorzystnie odbijają się na funkcjonowaniu naszego organizmu.
Z kolei witamina B1 wywiera duży wpływ na układ nerwowy, natomiast B2 uczestniczy w procesach metabolicznych.
Idealna dla alergików i wegan
Maranta trzcinowata jest polecana szczególnie dla alergików, ponieważ nie zawiera glutenu. To skrobia w czystej postaci. Można jej użyć do przygotowania wielu potraw, zarówno słodkich jak i słonych.
Powszechnie używa się jej w kuchni koreańskiej i wietnamskiej. W odróżnieniu od innych skrobi i mąk używanych jako zagęszczacze, tworzy klarowne sosy.
W Polsce można ją kupić w sklepach internetowych i ze zdrową żywnością.
Zastosowanie mąki z maranty trzcinowatej
Skrobia z maranty trzcinowatej nadaje się do przygotowywania i zagęszczania wielu potraw – ciastek, chleba, babeczek, puddingów, kisieli, galaretek, klarownych sosów i zup.
Po dodaniu do płynu tworzy przejrzysty żel. Jej moc zagęszczania nie zmniejsza się pod wpływem kwaśnych składników. Dlatego jest idealna do przygotowywania azjatyckiego sosu słodko-kwaśnego.
Działa w niższych temperaturach, niż inne skrobie. Nie zmienia smaku potraw.
Arrowroot – sposób użycia
Zalecamy mieszanie arrowroot z zimnym płynem, a następnie dolewanie tej mieszanki do gorącego wywaru. Należy uważać, aby podgrzewać potrawę tylko do momentu aż zgęstnieje. Arrowroot wpływem długotrwałego podgrzewania znów zacznie robić się rzadka. Przegrzanie może zneutralizować jej działanie.
Co ważne, działa także w niskich temperaturach i zapobiega tworzeniu się kryształków lodu w zamrażanych produktach. Dlatego też świetnie nadaje się do przygotowywania domowych, wegańskich lodów! Dzięki dodaniu maranty lody zyskają odpowiednią, kremową konsystencję.
Jaki przeliczać?
Wprowadzając marantę trzcinowatą do naszej kuchni, musimy pamiętać o tym, by odpowiednio ją odmierzać. Kiedy dodamy jej za dużo zupa, sos czy kisiel staną się zbyt gęste, dlatego warto znać przelicznik i proporcje.
Jedna łyżka mąki kukurydzianej odpowiada dwóm łyżeczkom maranty. Jedna łyżka mąki pszennej odpowiada jednej łyżeczce maranty. Do wypieków można użyć jej w ilości 1:10 (porcja maranty na 10 porcji mąki).
Tajskie pierożki z kurczakiem
Składniki na ciasto:
- 200 gramów mąki ryżowej;
- łyżka mąki skrobiowej arrowroot;
- kilka kropel wyciągu z kwiatu unchan lub niebieskiego barwnika spożywczego;
- 360 ml wody;
- 2 łyżki oleju roślinnego.
Składniki na farsz:
- 55 g posiekanego mięsa kurczaka;
- 50 g pokrojonych szalotek;
- 50 g posiekanych prażonych orzeszków ziemnych;
- łyżka posiekanych gałązek kolendry i ząbków czosnku;
- łyżeczka pieprzu;
- 2 łyżeczki cukru palmowego;
- 4 łyżki oleju roślinnego.
Wymieszaj w misce mąkę, skrobię, wyciąg z kwiatów unchan, wodę i olej i wyrób je na gładkie ciasto. Kiedy masa przestanie się kleić do rąk, to znaczy, że jest już gotowe. Przygotuj farsz: kurczaka usmaż na oleju z przyprawami. Ciasto podziel na małe kulki, każdą z nich rozwałkuj. Nakładaj przestudzony farsz i zlepiaj pierożki. Gotuj je na parze przez 2-3 minuty. Po ugotowaniu posmaruj je olejem przesmażonym z czosnkiem. Podawaj z zieloną sałatą i świeżą kolendrą.
Wegański, bezglutenowy budyń na bazie maranty
Składniki:
- Puszka śmietanki kokosowej;
- 5 łyżek maranty;
- szklanka wody;
- syrop klonowy;
- świeże lub suszone owoce, orzechy, nasiona chia itp.
Skrobię wsyp do wody i dokładnie wymieszaj. Śmietankę przelej do rondelka, powoli dolewaj do niej wodę ze skrobią. Dodaj syrop klonowy i wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, cały czas mieszając. Gdy budyń zacznie gęstnieć, zdejmij garnek z ognia i przelej jego zawartość do miseczek. Wystudź i odstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj ulubionymi owocami, pestkami, orzechami, nasionami. Smacznego!