6 z 8Tajskie pierożki z kurczakiem
Składniki na ciasto:
- 200 gramów mąki ryżowej;
- łyżka mąki skrobiowej arrowroot;
- kilka kropel wyciągu z kwiatu unchan lub niebieskiego barwnika spożywczego;
- 360 ml wody;
- 2 łyżki oleju roślinnego.
Składniki na farsz:
- 55 g posiekanego mięsa kurczaka;
- 50 g pokrojonych szalotek;
- 50 g posiekanych prażonych orzeszków ziemnych;
- łyżka posiekanych gałązek kolendry i ząbków czosnku;
- łyżeczka pieprzu;
- 2 łyżeczki cukru palmowego;
- 4 łyżki oleju roślinnego.
Wymieszaj w misce mąkę, skrobię, wyciąg z kwiatów unchan, wodę i olej i wyrób je na gładkie ciasto. Kiedy masa przestanie się kleić do rąk, to znaczy, że jest już gotowe. Przygotuj farsz: kurczaka usmaż na oleju z przyprawami. Ciasto podziel na małe kulki, każdą z nich rozwałkuj. Nakładaj przestudzony farsz i zlepiaj pierożki. Gotuj je na parze przez 2-3 minuty. Po ugotowaniu posmaruj je olejem przesmażonym z czosnkiem. Podawaj z zieloną sałatą i świeżą kolendrą.