Maranta trzcinowata - właściwości i zastosowanie
1 z 8Maranta trzcinowata – co to takiego?
Mąka pozyskiwana z korzenia maranty trzcinowatej z powodzeniem może zastąpić skrobię kukurydzianą czy ziemniaczaną.
Jest lekkostrawna i służy do zagęszczania wielu potraw. Stanowi świetne źródło żelaza, potasu, fosforu i witamin z grupy B. Ma bardzo korzystny wpływ na przewód pokarmowy oraz właściwą florę bakteryjną.
Warto włączyć ją do swojej diety. Niedobory żelaza skutkują bowiem anemią, pogorszeniem samopoczucia i zmęczeniem. Potas odpowiada za regulowanie ciśnienia krwi, a fosfor to podstawowy budulec szkieletu oraz zębów, korzystnie wpływa także na pracę nerek i serca. Niedobory tych pierwiastków niekorzystnie odbijają się na funkcjonowaniu naszego organizmu.
Z kolei witamina B1 wywiera duży wpływ na układ nerwowy, natomiast B2 uczestniczy w procesach metabolicznych.