Lecznicze właściwości musztardy
Musztarda to popularny sos do sałatek oraz dań mięsnych, który nadaje charakteru naszej potrawie. Do najbardziej znanych rodzajów tego przysmaku należą: musztarda sarepska, dijon, francuska, kremska i delikatesowa.
Czy wiesz, że musztarda zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych? Chociaż cenimy ją przede wszystkim za smak, to warto wiedzieć, że to także źródło zdrowia. Dowiedz się, dlaczego warto używać musztardy w kuchni.
Dietetyczny dodatek do dań
Jeżeli jesteś na diecie i nie masz pomysłu jak poprawić smak potraw, bez uszczerbku dla swojej sylwetki, smacznym rozwiązaniem będzie musztarda. Jest niskokaloryczna – w 100 gramach produktu znajduje się ok. 66 kcal oraz zawiera niewiele tłuszczu (4 g). Gorczyca poprawia trawienie oraz wykazuje działanie żółciopędne, pobudza pracę wątroby, żołądka i trzustki. Musztardę warto włączyć do diety dziecka zwłaszcza po kuracji antybiotykami – dzięki siarce wspomaga działanie narządów w odtruwaniu organizmu po przyjmowaniu toksycznych substancji.
Wspomaga system nerwowy
Twoje dziecko ma problemy z koncentracją i słabo się uczy? Z pomocą przyjdą witaminy z grupy B, które wspomagają pracę systemu nerwowego. W musztardzie znajdziesz:
- tiaminę (witaminę B1), której niedobór w w organizmie obniża nastrój i sprawia, że czujemy się senni;
- ryboflawinę (witaminę B2), która poprawia odporność organizmu;
- niacynę (witaminę B3) obniżającą poziom złego cholesterolu;
- pirodoksynę (witaminę B6), która wzmacnia pracę serca.
Wzmacnia odporność
To także jeden z najodpowiedniejszych sosów zimnych dla przyszłych mam. Zawiera witaminę E, która nazywana jest witaminą młodości i płodności. To onaopóźnia proces starzenia się skóry. Jednak musztarda to nie tylko kopalnia witamin, ale i składników mineralnych.
Zawiera chociażby magnez, selen, cynk, miedź, żelazo i wapń. Dzięki nim poprawia kondycję włosów i paznokci, wzmacnia kości, redukuje stres i chroni przed anemią.
Wzmacnia serce i działa antynowotworowo
Jeśli lubimy łagodne smaki, powinniśmy wybrać musztardę stołową lub delikatesową, które doskonale nadają się do sałatek, mięs i kanapek. Najsłodszą z musztard jest kremska, którą wykonuje się z drobno zmielonych ziaren gorczycy.
Zawarte w musztardzie izotiocujaniany stymulują apoteozę (śmierć) komórek nowotworowych. Wykazano, że przyprawa zmniejsza ryzyko raka pęcherza i jelit. Związki zawarte w musztardzie chronią przed chorobami serca i miażdżycą.
Najzdrowsza musztarda
Najpopularniejszą musztardą w Polsce jest musztarda sarepska, która powstaje z gorczycy białej i brązowej. Jest ostra w smaku, podobnie jak musztarda rosyjska, którą produkuje się z pikantnej gorczycy.
Ale na rynku dostępnych jest wiele różnych musztard.
Najzdrowsza dla nas jest dijon, którą przyrządza się na bazie wina z winogron, a nie tak jak w przypadku innych musztard – na bazie octu.
Ponadto to właśnie ona zawiera niewiele cukru i soli – tak zwanych „białych zabójców”.
Dokładnie czytajmy etykiety
Już Starożytni Grecy i Rzymianie używali gorczycy do przygotowywania swoich potraw. To także jedna z podstawowych przypraw w kuchni indyjskiej. To jej musztarda w dużej mierze zawdzięcza swoje właściwości.
Musztarda musztardzie nierówna! O tym, czy będzie łagodna czy pikantna decyduje płyn użyty podczas produkcji. Ale o smaku tego zimnego sosu decydują także dodatki: sól, cukier, chrzan lub miód.
Pamiętaj - kiedy na jej powierzchni zaczyna zbierać się woda, natychmiast należy ją wyrzucić.