Lecznicze właściwości musztardy

Musztarda to popularny sos do sałatek oraz dań mięsnych, który nadaje charakteru naszej potrawie. Do najbardziej znanych rodzajów tego przysmaku należą: musztarda sarepska, dijon, francuska, kremska i delikatesowa.

Czy wiesz, że musztarda zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych? Chociaż cenimy ją przede wszystkim za smak, to warto wiedzieć, że to także źródło zdrowia. Dowiedz się, dlaczego warto używać musztardy w kuchni.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz

/ 6Dietetyczny dodatek do dań

Jeżeli jesteś na diecie i nie masz pomysłu jak poprawić smak potraw, bez uszczerbku dla swojej sylwetki, smacznym rozwiązaniem będzie musztarda. Jest niskokaloryczna – w 100 gramach produktu znajduje się ok. 66 kcal oraz zawiera niewiele tłuszczu (4 g). Gorczyca poprawia trawienie oraz wykazuje działanie żółciopędne, pobudza pracę wątroby, żołądka i trzustki. Musztardę warto włączyć do diety dziecka zwłaszcza po kuracji antybiotykami – dzięki siarce wspomaga działanie narządów w odtruwaniu organizmu po przyjmowaniu toksycznych substancji.

/ 6 Wspomaga system nerwowy

Obraz
© 123RF

Twoje dziecko ma problemy z koncentracją i słabo się uczy? Z pomocą przyjdą witaminy z grupy B, które wspomagają pracę systemu nerwowego. W musztardzie znajdziesz:

  • tiaminę (witaminę B1), której niedobór w w organizmie obniża nastrój i sprawia, że czujemy się senni;
  • ryboflawinę (witaminę B2), która poprawia odporność organizmu;
  • niacynę (witaminę B3) obniżającą poziom złego cholesterolu;
  • pirodoksynę (witaminę B6), która wzmacnia pracę serca.

/ 6Wzmacnia odporność

To także jeden z najodpowiedniejszych sosów zimnych dla przyszłych mam. Zawiera witaminę E, która nazywana jest witaminą młodości i płodności. To onaopóźnia proces starzenia się skóry. Jednak musztarda to nie tylko kopalnia witamin, ale i składników mineralnych.

Zawiera chociażby magnez, selen, cynk, miedź, żelazo i wapń. Dzięki nim poprawia kondycję włosów i paznokci, wzmacnia kości, redukuje stres i chroni przed anemią.

/ 6Wzmacnia serce i działa antynowotworowo

Obraz
© 123RF

Jeśli lubimy łagodne smaki, powinniśmy wybrać musztardę stołową lub delikatesową, które doskonale nadają się do sałatek, mięs i kanapek. Najsłodszą z musztard jest kremska, którą wykonuje się z drobno zmielonych ziaren gorczycy.

Zawarte w musztardzie izotiocujaniany stymulują apoteozę (śmierć) komórek nowotworowych. Wykazano, że przyprawa zmniejsza ryzyko raka pęcherza i jelit. Związki zawarte w musztardzie chronią przed chorobami serca i miażdżycą.

/ 6 Najzdrowsza musztarda

Obraz
© 123RF

Najpopularniejszą musztardą w Polsce jest musztarda sarepska, która powstaje z gorczycy białej i brązowej. Jest ostra w smaku, podobnie jak musztarda rosyjska, którą produkuje się z pikantnej gorczycy.

Ale na rynku dostępnych jest wiele różnych musztard.

Najzdrowsza dla nas jest dijon, którą przyrządza się na bazie wina z winogron, a nie tak jak w przypadku innych musztard – na bazie octu.

Ponadto to właśnie ona zawiera niewiele cukru i soli – tak zwanych „białych zabójców”.

/ 6Dokładnie czytajmy etykiety

Obraz
© 123RF

Już Starożytni Grecy i Rzymianie używali gorczycy do przygotowywania swoich potraw. To także jedna z podstawowych przypraw w kuchni indyjskiej. To jej musztarda w dużej mierze zawdzięcza swoje właściwości.

Musztarda musztardzie nierówna! O tym, czy będzie łagodna czy pikantna decyduje płyn użyty podczas produkcji. Ale o smaku tego zimnego sosu decydują także dodatki: sól, cukier, chrzan lub miód.

Pamiętaj - kiedy na jej powierzchni zaczyna zbierać się woda, natychmiast należy ją wyrzucić.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące