Kwasy tłuszczowe omega-6. Właściwości i źródła występowania

Kwasy tłuszczowe omega-6 to wielonienasycone kwasy występujące w olejach roślinnych, nasionach i orzechach, które wraz z kwasami omega-3 są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowanie organizmu człowieka. Wskazane jest zatem ich spożywanie, jednak w ograniczonych ilościach, ponieważ nadmiar kwasów omega-6 może nie być zdrowy. Jaka jest rola kwasów tłuszczowych omega-6? Jakie są źródła kwasów omega-6 w żywności? Jaki powinien być stosunek kwasów omega-3 i omega-6 w diecie?

Kwasy tłuszczowe Omega-6 występują m.in. w oleju słonecznikowymKwasy tłuszczowe Omega-6 występują m.in. w oleju słonecznikowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Rosiecka

Czym są kwasy tłuszczowe omega-6 i jakie są ich źródła w diecie?

Kwasy tłuszczowe dzielimy na nasycone (nie posiadają w swojej budowie wiązań podwójnych) oraz nienasycone, które mają jedno lub więcej wiązań podwójnych. We właściwym rozwoju organizmu człowieka i utrzymaniu zdrowia istotną rolę odgrywają wielonienasycone kwasy tłuszczowe - kwasy omega-3 i omega-6.

Organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć kwasów omega-6, podobnie jak omega-3, dlatego są one istotnym składnikiem diety.

Do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych możemy zaliczyć następujące kwasy omega-6:

  • linolowy;
  • gamma-linolenowy;
  • kwas arachidonowy.

Jaka jest rola kwasów tłuszczowych omega-6 w organizmie?

Kwasy tłuszczowe omega-6 odgrywają istotną rolę w wielu procesach biologicznych, w tym w budowie błon komórkowych, produkcji hormonów i regulacji stanów zapalnych. Są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza dla układu nerwowego.

Kwas arachidonowy występuje w dużych stężeniach w mózgu i niektóre badania sugerują, że może być istotny dla prawidłowego rozwoju mózgu płodów oraz niemowląt.

Ponadto, kwas ten, podobnie jak gamma-linolenowy może być przekształcony w prostaglandyny i substancje pokrewne, które mają wpływ na krzepnięcie krwi, napięcie mięśni gładkich oraz szereg innych czynności organizmu.

Kwas omega-6, podobnie jak omega-3 świetnie działa na kondycję włosów, dlatego pojawia się w wielu suplementach diety, wraz z witaminami i minerałami.

Kwas gamma-linolenowy działa korzystnie w leczeniu objawów przewlekłych schorzeń. Niektóre badania wskazują, że chorzy z AZS mogą odnieść realne korzyści wynikające z suplementacji kwasami omega-6, zwłaszcza gamma-linolenowym. U pacjentów tych zaobserwowano ustąpienie świądu i suchości skóry.

Kwas gamma-linolenowy może być pomocny także w leczeniu cukrzycy, nawet w zaawansowanej postaci. Wykazano również poprawę stanu zdrowia chorych cierpiących na neropatię cukrzycową. Wyniki niektórych badań sugerują, że potencjalne suplementowanie kwasem gamma-linolenowym może pomóc w leczeniu RZS oraz ADHD.

Kwas linolowy zaś uchodzi za mniej korzystny dla zdrowia niż gamma-linolenowy. Niektóre badania pokazują, że duże spożycie tego kwasu może zwiększać częstość występowania chorób przewlekłych (sercowo-naczyniowych, nowotworów i stanów zapalnych).

Czy istnieje odpowiednia równowaga między kwasami tłuszczowymi omega-6 a omega-3?

Właściwa równowaga między kwasami tłuszczowymi omega-6 a omega-3 jest istotna dla utrzymania zdrowia.

Odpowiedni stosunek podaży kwasów omega-6 do omega-3 wynosi 4:1, choć możemy spotkać się, że stosunek ten wynosi nawet 20:1, co może prowadzić do dysproporcji, potencjalnych problemów zdrowotnych i zwiększać ryzyko występowania chorób cywilizacyjnych.

Jakie są zalecane ilości kwasów tłuszczowych omega-6 w diecie?

Rada ds. Żywności i Żywienia Instytutu Medycyny USA zaleca spożywanie 11 gramów kwasów tłuszczowych omega-6, mężczyznom zaś 14 gramów.

Czy nadmierna ilość kwasów tłuszczowych omega-6 może być szkodliwa dla zdrowia? Nadmiar kwasów tłuszczowych omega-6, szczególnie w stosunku do omega-3, może prowadzić do stanów zapalnych, co z kolei zwiększa ryzyko wielu chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca, nadwaga lub zaburzenia metaboliczne.

Jakie produkty spożywcze są szczególnie bogate w kwasy tłuszczowe omega-6?

Do dobrych źródeł kwasu linolowego możemy zaliczyć:

  • olej słonecznikowy;
  • olej z pestek winogrom;
  • olej sezamowy;
  • olej sojowy;
  • olej rzepakowy;
  • olej kukurydziany;
  • olej z kiełków pszenicy.

Kwas gamma-linolenowy występuje w:

  • oleju konopnym;
  • nasionach wiesiołka;
  • nasionach czarnej porzeczki;
  • nasionach ogórecznika lekarskiego.

Czy dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-6 może wpłynąć na stan zapalny organizmu?

Nadmiar kwasów tłuszczowych omega-6 może przyczynić się do przewagi stanów zapalnych w organizmie, co z kolei jest związane z wieloma chorobami. Dlatego ważne jest, aby dbać o równowagę między kwasami tłuszczowymi.

Jakie są zalecenia dotyczące stosowania suplementów kwasów tłuszczowych omega-6?

Przed rozpoczęciem suplementacji kwasów tłuszczowych omega-6 zaleca się konsultację z lekarzem lub specjalistą ds. żywienia. Suplementacja powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb i stanu zdrowia.

Czy istnieją badania naukowe dotyczące wpływu kwasów tłuszczowych omega-6 na zdrowie serca i inne układy?

Badania naukowe sugerują, że umiarkowane spożycie kwasów tłuszczowych omega-6 może przyczynić się do poprawy zdrowia serca, ale istnieje także potrzeba równoważenia ich stosunku do omega-3. Badania nadal trwają, aby lepiej zrozumieć pełen zakres wpływu tych kwasów na zdrowie ludzkie.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące