Kwas linolowy (LA) – funkcje i źródła w diecie

Kwas linolowy (z łac. linum – len, oleum – olej; LA) to organiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-6. Podpowiadamy, jakie ma znaczenie dla naszego zdrowia oraz w jakich produktach jest go najwiecej.

Kwas linolowy (LA) – funkcje i źródła w diecieKwas linolowy (LA) – funkcje i źródła w diecie
Źródło zdjęć: © https://stock.adobe.com/
Agnieszka Gotówka

Kwas linolowy – właściwości

Kwas linolowy, podobnie jak kwas α-linolenowy (ALA), należy do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Nie jest syntetyzowany w w organizmie człowieka i musi być dostarczany wraz z dietą.

Specyficzną grupą izomerów trans kwasu linolowego jest sprzężony kwas linolowy. Jego dobrym źródłem jest mleko, mięso wołowe, wieprzowe i z kurczaka oraz jajka kurze. Na skalę przemysłową pozyskuje się go poprzez rafinację oleju słonecznikowego.

Badania kliniczne i eksperymentalne dowodzą, że sprzężony kwas linolowy (CLA) wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe. Ma też duże znaczenie w redukcji masy ciała.

Zanim podpowiemy, gdzie jest kwas linolowy, warto wiedzieć, że spełnia on w naszym organizmie wiele istotnych funkcji. Pośrednio umożliwia prawidłowy przebieg wielu procesów fizjologicznych. Jest przekształcany do kwasu γ-linolenowego (GLA), który chroni organizm przed przepuszczaniem z zewnątrz bakterii, grzybów, toksyn i alergenów. Ten z kolei jest niezbędny do powstania kwasu arachidonowego (AA), będącego budulcem dla fosfolipidów oraz prekursorem hormonów tkankowych.

Kwas linolowy. Gdzie występuje?

Linolowy kwas występuje w wielu produktach. To najczęściej spożywany spośród wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT). Znajdziemy go m.in. w olejach, orzechach i nasionach (słonecznika, maku niebieskim, pestkach dyni), a także w produktach przetworzonych (co najczęściej wynika z dodatku oleju sojowego).

Kwas linolowy – w czym występuje? Jego źródłem jest olej krokoszowy, z wiesiołka, konopny, z pestek winogron, orzechów włoskich, a także olej słonecznikowy i sojowy.

Kwas linolowy – niedobór

Wiedząc, co to jest kwas linolowy, mogłoby się wydawać, że jest to składnik pożądany w naszej diecie. I faktycznie, jednak z pewnym zastrzeżeniem: jego dawka w diecie dzieci oraz dorosłych powinien stanowić 4 proc. dziennej energii. Musimy bowiem pamiętać, że jest to kwas omega-6, który musi być spożywany w odpowiednim stosunku do podaży kwasów omega-3 (4–5 : 1).

Niestety, większość z nas spożywa zbyt wysoką ilość kwasów tłuszczowych omega-6 i tłuszczów zawierających kwasy tłuszczowe nasycone. To rodzi ryzyko rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych, m.in. sercowo-naczyniowych.

Niedobór kwasu linolowego zdarza się bardzo rzadko. Można go podejrzewać, jeśli nasza skóra jest sucha, łuszcząca i pęka. Dłuższy jest też czas gojenia się ran.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące