Kwas DHA, równie cenny jak foliowy. Wskazany dla kobiet w ciąży
1 z 7Cenny kwas DHA
Lekarze przypominają ciężarnym o zażywaniu kwasu foliowego, który zapobiega wadom cewy nerwowej, ale równie cenny jest kwas DHA. Należy do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy kwasów omega-3. Jego zażywanie przez przyszłe mamy zmniejsza o 85 proc. ryzyko wczesnego porodu oraz stanów przedrzucawkowych. Kwas ten to także cenny budulec dla rozwijającego się mózgu dziecka. Jego przyjmowanie jest szczególnie ważne w trzecim trymestrze ciąży, wtedy bowiem układ nerwowy szybko się rozwija.
Naukowcy uważają, że maluchy, których matki w czasie ciąży przyjmowały kwas DHA są mniej podatne na alergię i astmę czy nawet na choroby układu krążenia.
Najwięcej znajdziemy go w rybach takich jak: śledź, łosoś czy sardynki. Bogate w tę cenną substancję są także algi. Przeczytaj także: Jedna z najczęściej diagnozowanych chorób skóry u dzieci - jak zmienia życie?